Frenk van der Linden in gesprek met Jos Wienen over de lokale journalistiek in Haarlem.
Frenk van der Linden in gesprek met Jos Wienen over de lokale journalistiek in Haarlem. (Foto: Charles Duijff)

Lokale journalistiek: ‘Tussen scoren en spitten’

Algemeen

Willem Brand


HAARLEM - Wat is de rol van de lokale media en hoe gaan ze om met het veranderende nieuwslandschap? Deze vragen kwamen ter sprake tijdens een paneldiscussie met burgemeester Jos Wienen en lokale journalisten waaronder Corine de Vries, hoofdredacteur van Haarlems Dagblad, Ruth Oei van Haarlem 105 en Bjorn Warmerdam, redacteur van de net opgerichte Haarlemse krant, in boekhandel De Vries van Stockum. De bijeenkomst werd geleid door journalist en initiatiefnemer Frénk van der Linden.

Waakhond of verbinder?

Panellid Tanja van Bergen (voorzitter Haarlems Media Fonds) vond dat lokale journalistiek soms te veel waakhond is en te weinig verbinder. De door burgemeester Wienen beëindigde demonstratie van Vrouwen voor Vrijheid in coronatijd kwam langs als voorbeeld. “Ik vond het verstandig na het zien van beelden op sociale media om in te grijpen.” Later bleek dat veel mensen wel de 1,5 meter afstand in acht namen, dat foto’s en filmpjes een ietwat overtrokken beeld hadden gegeven. Zowel dag- als weekblad lieten een kans liggen om die kwestie tot op de bodem uit te zoeken.

Binnen- of buitenkant

Wienen had het gevoel dat media gefixeerd zijn op de buitenkant en clicks voorop staan en dat achtergrond minder goed scoort. Dilemma is, schetste HD-journalist Tim Engelbart, dat je soms moet kiezen tussen snel en compleet.

Corine de Vries vond dat clicks van betaalde content laten zien dat juist achtergrondverhalen het goed doen. Punt is wel, zei schrijver Lex Paleaux dat niet-abonnées alleen het intro lezen. Echt diepgravende stukken waarin b.v. de politiek of hete hangijzers (zoals de situatie rondom de Verweyhal) goed en lang worden gevolgd, ontbreken echter. Daar waren alle panelleden het wel over eens. “Lokale media mogen soms dieper spitten,” vond Jos Wienen.

Reactionair of proactief

Trend bij lokale media is nadruk op snelheid en op beeld en minder op het langdurig volgen van kwesties zoals de invloed van metropool Amsterdam op Haarlem en de gevolgen van vergrijzing. Opvallend is toch dat er sporadisch een beroep wordt gedaan op het Haarlemse Mediafonds. Relevant is en blijft wat mensen echt bezighoudt (klimaat, armoede, woningnood, onderdak verslaafden). Journalisten die verdieping willen, kunnen zich melden bij haarlemsmediafonds.nl