Candy Dulfer schitterde net als alle andere artiesten tijdens het benefietconcert.
Candy Dulfer schitterde net als alle andere artiesten tijdens het benefietconcert. (Foto: Willem Brand)

Benefietconcert in Haarlemse Philharmonie voor Turkije en Syrië brengt meer dan 40.000 euro op

Algemeen

HAARLEM - Het concert van het jaar, dat kan niet anders, qua sfeer en gevoel dat maandagavond plaatsvond in de Philharmonie Haarlem. Aanleiding de ramp die miljoenen in Turkije en Syrië trof. “We doen iets kleins en worden bewust van het leed”, vatte de Syrische zanger Warsim Arslan het samen. 

Muzikale reis om geld op te halen en bewust te worden van het leed

Emotie golft vanaf het podium door de zaal als zangeres Karsu na het ingetogen openingsnummer ‘Don’t Give Up’ het woord neemt. Zij is zelf niet bij machte om te zingen. “Zestien familieleden waaronder mijn lievelingstante zijn omgekomen in mijn geboortedorp. Ik ben vernoemd naar mijn dorp,” zegt ze en slikt haar tranen weg, “We hebben er vorig jaar september opnames gemaakt die over twee weken worden uitgezonden. Om te laten zien hoe mooi mijn dorp is, was.”

Trots op steun

De Turkse Selin zegt voor het concert dat ze trots is om zoveel steun te zien. “Mijn vrienden zijn thuis gebleven, ze voelen zich schuldig en willen niet uitgaan. Zelfs niet naar dit concert.” Nelleke van Rijnsoever is er samen met haar vriend Gerard Boxelaar om steun te betuigen. Gerard: “Het is niet te bevatten dat Rusland moedwillig hetzelfde doet in Oekraïne.”

Muzikale reis

Het concert is een muzikale reis die begint in Turkije en Syrië en overvloeit naar Nederland. De tedere liedjes steken stuk voor stuk een riem onder het hart van de mensen die daar lijden. ‘Bedenk dat de lente nooit ver weg kan zijn. Wees als een boom en vertrouw op de terugkeer van het blad’, zingt Fay Claassen. Richard Kemper zegt voordat hij met Remco Veldhuis het lied ‘In dit huis’ brengt: “Getallen glijden langs ons heen. Ons huis, de veiligste plek op aarde, in theorie.”

De hand 

Intiem en spontaan, vindt Pauke Sprenger die er samen met haar zus is, de avond. Muzikaal hoogtepunt voor haar de canon die Leonie Jansen met de zaal doet. Pauke: “Aangrijpend is de foto die over de wereld ging van de man die de hand van zijn dochter onder het puin vasthoudt.” Voor Leonie is die foto de aanleiding om met de zaal op de melodie van ‘Homeless’ van Paul Simon ‘el’ (hand in het Turks) te zingen omdat ‘we onze handen ten hemel reiken en handen te kort komen’.

Verdriet en boosheid

De Turkse overheid heeft gefaald, vindt Selin. “We zijn niet alleen intens verdrietig, maar ook boos. Omdat de redding met helikopters te lang op zich liet wachten en het leger niet meteen werd ingezet. In ons land is helaas geen vrije meningsuiting. Daarom vertrekken ook veel jonge opgeleide mensen naar het buitenland. We huilen om ons land.” 

Aan het eind van de avond lieten Edwin van Balken, algemeen directeur van Stadsschouwburg en de Philharmonie, en Garance Reus-Deelder, directeur van Plan Nederland, weten dat er ruim veertigduizend euro was opgehaald. De opbrengst van de horeca-opbrengst erna, nog niet meegerekend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding