Het Vocaal Ensemble Kwarts.
Het Vocaal Ensemble Kwarts. (Foto: aangeleverd)

Vocaal Ensemble Kwarts in concert

HAARLEM - Op zaterdagmiddag 4 maart  om 15.30 uur geeft VOCAAL ENSEMBLE KWARTS onder leiding van Gerrit Maas een concert in samenwerking met barokorkest Florilegium Musicum.

Membra Jesu Nostri vormt het meesterwerk van de in zijn tijd beroemdste componist ten noorden van de Alpen. In zeven cantates bezingt Buxtehude evenzoveel delen van Jezus’ gekruisigde lichaam. De muziek is vol barokke emoties. Als de componist bij het hart is aangekomen verruilt hij de violen die hij tot dusver als instrumentale omlijsting gebruikte voor een consort van vijf viola da gamba’s. Hun expressieve, licht klagende geluid roept de belangrijkste emotie op: de liefde.

Buxtehude moet een groot aantal oratoria geschreven hebben, die voor het eerst niet alleen voor de adel toegankelijk waren zoals toen gebruikelijk was, maar voor iedereen. Helaas zijn die werken allen verloren gegaan, met uitzondering van één: Membra Jesu Nostri.

Behalve koor en orkest zijn er 5 professionele zangers te beluisteren die de solo's zullen zingen: Alison Lau, Sara Corbey, David Cohen. Pablo Gregorian en Janko Fraanje. Als tegenwicht voor de barokke rijkdom worden werken uitgevoerd van Arvo Pärt: verstilde, ingetogen muziek waarin elke noot op een goudschaaltje wordt afgewogen. Er zijn drie compositie's van Pärt gekozen waarbij de wisselwerking tussen zangers en strijkers door het gebruik van barokinstrumenten goed tot zijn recht komt.

Kaarten zijn te bestellen via de website www.vocaalensemblekwarts.nl

In de voorverkoop €20,00 Aan de zaal € 22,50