Viktoria vooraan doet een uur lang stretching.
Viktoria vooraan doet een uur lang stretching. (Foto: Willem Brand)

Portretten van Haarlemse Oekraïners (3) Choreograaf en danser Viktoria

Algemeen

HAARLEM - Een normaal leven leiden als Oekraïners, hoe doe je dat? Het liefst zou Viktoria, in Kyiv professioneel danser en choreograaf, zich hier aansluiten bij een professioneel gezelschap. Nu geeft ze voor landgenoten tweemaal per week les in de Immanuelkerk in Haarlem-Noord. Sinds oktober werkt zij als verkoopster bij Zara in de Grote Houtstraat.

Samen met haar moeder Alla en dochtertje van drie Dasja is Viktoria gevlucht. Haar man moest door mobilisatie achterblijven. De eerste maanden woonde ze bij een nicht van haar man in Haarlem, nu verblijft ze op een van de twee boten op het Spaarne. Viktoria gaf een solodansvoorstelling voor medewerkers van het Leger des Heils in Beverwijk en trad met haar moeder en dochter op in een koortje in de Koepelkathedraal en in de Nazarenerkerk.

Tolk Kirill

Tolk bij het gesprek is Kirill, een uit Rusland afkomstige ICT’er, die al vier jaar met zijn Russische vrouw in Haarlem woont en werkt. Hij is niet zomaar gevraagd door vrijwilliger Antoinette Haan van Haarlem4Ukraine. Kirill en zijn vrouw hebben vier maanden een gevluchte familie in huis gehad, moeder, kind, oma plus kat. “Op zeker moment moesten we allemaal teveel op onze tenen lopen. Ze wonen nu in Leiden, maar we hebben nog steeds contact.” Kirill is direct gaan helpen toen de eerste vluchtelingen op Schiphol aankwamen.

Les voor Haarlem4Ukraine

Viktoria werkt sinds oktober drie dagen per week bij Zara. “We krijgen 110 euro zakgeld per maand, en alhoewel we gratis eten en drinken krijgen, wil ik een extraatje voor mijn kind. Ik vind het ook fijn omringd te zijn met mensen. Het is niet makkelijk en als de manager de taken verdeelt check ik vaak nog even bij mijn collega’s wat precies de bedoeling is. Mijn moeder past op de kleine als ik werk.” Viktoria geeft tweemaal per week les aan Oekraïense vrouwen: stretchen en ballet. “Ik ben op mijn vijfde begonnen met dansen en heb vanaf mijn negentiende bij diverse gezelschappen gedanst. Na de geboorte van Dasja ben ik minder gaan optreden en meer gaan lesgeven. Dansen is mijn leven.”

Niet uit vrije wil

Het is voor Viktoria vooral moeilijk emotioneel overeind te blijven. “Ik voel me een heteluchtballon die niet kan landen. Ik denk voortdurend aan de situatie in mijn thuisland en kan geen moment echt ontspannen. Mensen moeten beseffen dat wij hier niet uit eigen vrije wil zijn. Het liefst ga ik morgen terug naar huis. We moeten het gesprek afronden. Ze moet zich haasten, het is kwart voor acht. Avondeten op de boot is tot acht uur.

Dankzij donaties via Haarlem4Ukraine heeft een ziekenhuis in Dnipro dat te kampen had met stroomuitval een generator gekregen. Hulp blijft nodig! Doneren kan via NL70 RABO 0190106670 Stichting Haarlem4Ukraine.

Viktoria, Dasja en Alla tijdens een van de wandelingen van Haarlem4Ukrain.