Fyodor Shaposhnykov treedt op tijdens Gluren bij de Buren.
Fyodor Shaposhnykov treedt op tijdens Gluren bij de Buren. (Foto: aangeleverd)

Jonge Oekraïense pianist krijgt podium bij Gluren bij de Buren

HAARLEM - Fyodor Shaposhnykov (17 jaar) is een getalenteerde jazzpianist uit Charkiv. Nu, na zijn vlucht, woont hij in Haarlem. Hier krijgt hij de gelegenheid zijn pianospel te laten horen tijdens het huiskamerfestival Gluren bij de Buren. Op zondagmiddag 5 februari treedt hij op in het Ramplaankwartier in Haarlem. Wie wil komen luisteren naar Fyodor is van harte welkom op de Rollandslaan 76.

Fyodor volgde in Charkiv een speciale school voor muzikale kinderen. Hij is geboren in 2005 en begon op vijfjarige leeftijd met klassiek piano. Tot zijn zestiende speelde hij alleen klassiek. Vlak voordat de oorlog uitbrak is hij zich gaan toeleggen op jazz piano. Hoewel hij van vele muziekstromingen houdt heeft jazz nu zijn voorkeur. Zoveel hij kan probeert hij piano te spelen. Hij kan daarvoor af en toe de piano gebruiken die in Hotel Raecks staat, een hotel dat Oekraïense vluchtelingen huisvest. Zelf woont hij met zijn moeder op een kamer in het Ambassador Hotel. Heel recent heeft hij door bemiddeling van vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine het aanbod gekregen van de muziekschool Bloemendaal om daar vaak te komen oefenen.

Een doorzetter

De steun die Fyodor krijgt waardeert hij enorm. Zijn leven is druk. Hij gaat naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Haarlem net als vele vluchtelingenkinderen. Daarnaast volgt hij online lessen van zijn school in Oekraïne. Het diploma dat hij daar moet halen heeft hij nodig voor toelating tot het conservatorium. Hij werkt in een supermarkt om zijn pianolessen te kunnen betalen. Pianoles krijgt hij van een jongen van het conservatorium in Haarlem. Zorgen heeft hij over de situatie in zijn vaderland. Hier probeert hij het beste er van te maken. Muziek maken helpt hem daarbij.

Eerdere podia

Het is niet de eerste keer dat Fyodor het podium krijgt. In juni deed hij al mee aan het Bosch & Vaart Cultuur Festival. In november trad hij op tijdens een netwerkbijeenkomst van de gemeente. Toen werden alle betrokkenen bij de opvang van Oekraïners geïnformeerd over de stand van zaken. Fyodor verzorgde het muzikale intermezzo.


De optredens op de Rollandslaan 76 vinden drie keer plaats. Toehoorders zijn welkom op de volgende tijdstippen: 12.45 uur - 14.15 uur - 15.45 uur. De toegang is gratis, maar een bijdrage aan de organisatie Gluren bij de Buren wordt op prijs gesteld. Als de huiskamer vol is hangt er een bordje en dan is het een kwestie van wachten op de volgende ronde of doorgaan naar één van de andere vele optredens in de stad.