'Stinkaggregaten' blijven voorlopig onderdeel van Haarlems straatbeeld

Joost Verhagen

HAARLEM - De gemeente ziet voorlopig nog geen mogelijkheden om benzineaggregaten uit het Haarlemse straatbeeld te weren. Dat gaven wethouders Robbert Berkhout en Floor Roduner donderdag aan in antwoord op vragen vanuit D66. Volgens het college wegen op dit moment de voordelen die dergelijk beleid zou opleveren nog niet op tegen de problemen.

Dimitry van den Berg (D66) stelde dergelijke 'stinkaggregaten' sinds december steeds vaker te hebben gezien, bijvoorbeeld in de omgeving van de Ter Cleeffschool. Hij vroeg zich af of er specifiek bij het maken van foto,- en filmopnamen niet een emissie loze oplossing te vinden is. Joris Krouwels wilde tijdens het 'aggregaatvragenuurtje' specifiek weten hij het zat met het aggregaat op het narcisplantsoen. Daarvoor zou enkel voor één weekend een vergunning zijn afgegeven, maar inmiddels draait hij er al veel langer. 

Wethouder Roduner erkende dat het verkeerd is gegaan met het aggregaat op het Narcisplantsoen. Hij zegde toe dat handhaving binnen een aantal dagen zal optreden. Volgens zijn collega, Robbert Berkhout, is het echter nog niet mogelijk om dergelijke 'stinkaggregaten' in zijn geheel uit het Haarlemse straatbeeld te weren. Groene batterijen hebben namelijk vaak nog te weinig capaciteit om de functie volledig over te nemen, en kunnen mogelijk volgens de wethouder juist op andere plekken voor meer emissie zorgen. Daarnaast is handhaving er nog niet op ingericht om op te treden.