Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)
Column GGD

Vooruit vanuit vertrouwen

Partnerbijdrage

Deze week las ik een positief bericht over de gezondheidszorg in Nederland. Uit nieuwe cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ blijkt namelijk dat, net als de jaren hiervoor, burgers veel vertrouwen hebben in de zorg. Zowel waar het gaat om degene die een zorgberoep uitoefenen alsook de instellingen in de zorg. Een dergelijk positief signaal is bemoedigend voor mensen die hun hart bij de gezondheid hebben liggen in een tijd waarin het publieke debat steeds harder lijkt te worden.

Het spreekt misschien voor zich dat mensen vertrouwen hebben in zorginstellingen en zorgverleners. Zij beschikken over de expertise en middelen om als je ziek bent je medische hulp te bieden. Gebrek aan vertrouwen is het ergste wat kan gebeuren. Dat kan ertoe leiden dat mensen die medische zorg nodig hebben minder snel hulp zoeken. Of hun gebrek aan vertrouwen tot uitdrukking brengen door zich jegens hulpverleners vervelend te gedragen. Met als gevolg dat hulpverleners de omstandigheden waaronder ze werken minder plezierig vinden en zich soms onveilig voelen.

Vertrouwen in de zorg is nu extra belangrijk omdat we met elkaar voor een belangrijke opgave staan. De Nederlandse zorg staat onder druk en er moet actie ondernomen worden. Daarover hebben het Rijk en alle grote zorgpartijen in Nederland afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een zorgakkoord. De acties zijn erop gericht om iedereen in Nederland die zorg nodig heeft goed te kunnen blijven helpen door meer dan tot de vraag naar zorg terug te dringen. Voorkomen van zorg is wat ons te doen staat.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het bevorderen van een gezonde leefstijl en bevorderen van de mentale weerbaarheid. Maar ook om een gezonde en sociale leefomgeving voor iedereen.

Daarbij hoort ook ander gedrag: niet elke hulpvraag hoort thuis op de eerste hulp of bij de huisarts. De komende tijd gaan zorgaanbieders aan de slag om ervoor te zorgen dat zij ook in de toekomst mogen rekenen op uw vertrouwen, maar dan wel vanuit een ander zorgperspectief. Anders gezegd gaan zij ons vertellen hoe wij meer eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ik vraag daarbij alvast: luister naar wat zij te zeggen hebben. Naar een toekomstbestendige zorg moeten we samen toewerken. Alleen dan kunnen we blijven vertrouwen op betaalbare en bereikbare zorg voor ons allemaal.

Bert van de Velden