Domus Plus gaat Haarlem veiliger maken

HAARLEM - Gaat de mogelijke komst van een Domus Plus en Skaeve Huse Haarlem (woonzorgvoorzieningen) aan het einde van de rit een veiligere stad maken? Burgemeester Jos Wienen gaf donderdagavond tijdens een speciale vergadering van de Commissies Bestuur en Samenleving aan dat hij denkt van wel. Hij kreeg daarin bijval van verschillende oppositiepartijen, waaronder D66.

Door Joost Verhagen

Oppositiepartijen, waaronder Hart voor Haarlem en Trots, hebben aan de andere kant nog altijd vraagtekens over bijvoorbeeld de uitvoerbaarheid van het veiligheidsplan dat in samenwerking met de buurt is opgesteld. Door het personeelstekort zou het mogelijk te veel druk leggen op handhaving. Maar ook wat dat betreft denkt het college dat onder aan de streep de druk op handhaving af zal nemen. De doelgroep die momenteel sterke behoefte heeft aan een dergelijke voorziening woont nu namelijk ook al in Haarlem, maar dan op plekken die daar veel minder geschikt voor zijn.


Daarnaast waren er donderdag ook uitgebreid complimenten voor het college over de inspraakprocedure. Er is namelijk overleg geweest met de buurt over het opgestelde veiligheidsplan. Zowel Actiepartij en Groenlinks spraken daarbij hun waardering uit voor de beoogde tuin die bij de Domus Plus zal worden gerealiseerd in samenwerking met Ecoring. Veel partijen, waaronder ook oppositiepartijen Jouw Haarlem en de SP, gaven aan dat de bouw van een Domus Plus hen eigenlijk niet snel genoeg kan gaan.