Henny van der Wilt.
Henny van der Wilt. (Foto: aangeleverd)

Lezing over het leuke landleven in Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Groei&Bloei Zuid-Kennemerland organiseert donderdag 16 maart een lezing door Henny van der Wilt met het onderwerp: ‘het leuke landleven, (moes)tuinieren in hart en nieren’.

In Oud-Maarsseveen staat een T-boerderij uit 1880. Het is een gemeentelijk monument. Henny van der Wilt is daar geboren en getogen en woont daar nog steeds. Haar ouders runden lang geleden de boerderij en Henny geniet nog steeds volop van die mooie plek die haar de liefde voor de natuur zal hebben ingegeven. 

Moestuin

Rondom de boerderij staan oude lindebomen waarin bosuilen broeden, er zijn elk jaar jonge uilskuikens. Er is een (wilde) bloementuin, veel stinsenplanten, klaprozen, mooie vaste planten en een oude klimroos tegen de gevel. Een boerensloot vol kikkers, ringslangen en bloeiende dotters. Er is een moestuin waar het hele jaar wel iets in te vinden is, zoals spinazie, andijvie, peultjes, bietjes, tuinbonen, sperziebonen, spitskool, bloemkool, boerenkool, wortelen en prei. 

Trektochten

‘Het leuke landleven’ gaat over het zaaien, planten en oogsten én opeten van de gewassen die de moestuin haar geeft. Maar het gaat ook over de vogels en het Vechtplassengebied. Met een roeibootje worden de trekgaten ontdekt waar een enorme variatie aan flora en fauna is te vinden. Henny is tuinbaas/hovenier van kasteel Sypesteyn en vertelt ook graag met humor over haar trektochten te voet of op de fiets naar vele bloemrijke bestemmingen.

Locatie: Kerk van de Nazarener Haarlem, Zijlweg 218, hoek Westelijke Randweg (N208). Achter de kerk is voldoende parkeergelegenheid. Aanvang: 20.00 uur. Entree is gratis.