V.l.n.r. Els van Zalen-Hoogendoorn, Peter van Sloten en Corrie Hartog.
V.l.n.r. Els van Zalen-Hoogendoorn, Peter van Sloten en Corrie Hartog. (Foto: Willem Brand)

Op de Dreef bij ‘Man voor het Vuurpeloton’

Algemeen

HAARLEM - Zo’n honderd Haarlemmers stonden op 7 maart 1945 als verlamd op de stoep van de Dreef en moesten toekijken hoe vijftien jonge verzetsmensen door Duitse soldaten werden gefusilleerd. Op 7 maart 2023 werd die afschuwelijke oorlogsmisdaad herdacht door leerlingen van de Dreefschool. Ook aanwezig waren drie familieleden van drie gedode verzetsmensen.

Door Willem Brand

De ceremonie is een koude aangelegenheid. Het sneeuwt als Bert Hartendorf één voor één de namen voorleest en leerlingen van de achtste groep bij de vijftien herdenkingsstenen een rode roos links en rechts van het monument neerleggen. Voor het eerst aanwezig is Peter van Sloten (83), zoon van de doodgeschoten 30-jarige Peter van Sloten, en Corrie Hartog (79), dochter van de doodgeschoten Cor Hartog.

Les over WOII

Om half elf had Peter van Sloten in de klas van de school over zijn vader verteld nadat oud-geschiedenisleraar Freek van Schie een beeld had geschetst van Haarlem in oorlogstijd. Peter was 4,5 jaar toen het gebeurde. Zijn vader werkte als technisch tekenaar bij de Hoogovens en had zich aangesloten bij het verzet. “In de Hongerwinter aten we soms een prutje van tulpenbollen, mijn vader had op een dag bij boeren boven het Noordzeekanaal aardappelen gekocht, maar werd op de Jan Gijzenbrug aangehouden door Duitse soldaten en moest zijn vrachtje inleveren.”

Vervalser persoonsbewijzen

Omdat hij goed kon tekenen was hij gevraagd om persoonsbewijzen en voedselbonnen te vervalsen. Peter van Sloten, nippend aan een warme kop koffie in het Carlton hotel: “Dat gebeurde ook wel eens op het stadhuis. Op een ochtend vergaderde een groepje bij ons thuis in de Besoekistraat. Door verraad zijn ze opgepakt en overgebracht naar het politiebureau van Schoten en later naar de Weteringschans, een gevangenis in Amsterdam.” Freek van Schie: “Op die bewuste 7 maart is zijn vader samen met veertien mannen willekeurig uit hun cel gehaald en naar Haarlem gebracht. Hun dood was een vergelding voor een aanslag in Purmerend op Duitse soldaten en NSB’ers.”

Halfbroer René

Aanwezig is ook René van Lieshout, die in 2021 zijn oud-geschiedenisleraar van het Mendel benaderde. “Ik vertelde Freek dat Peter van Sloten na de oorlog vaak bij ons thuis was. Zo hielp hij mijn vader die melkboer was elke zaterdag met zijn ronde door de buurt. Hij at ook vaak mee en deed bij ons zijn huiswerk. Freek en ik hebben toen bedacht om Peter, die met zijn vrouw Bertemien in Pijnacker woont, uit te nodigen. Ze gingen altijd naar de jaarlijkse herdenking op Erebegraafplaats in Loenen, de plek waar zijn vader is herbegraven.”