Op dinsdag 21 maart is er een open dag bij het Huis van de Wijk.
Op dinsdag 21 maart is er een open dag bij het Huis van de Wijk. (Foto: Aangeleverd)

Open dag op eerste lentedag in da Vinci

Algemeen

SCHALKWIJK - Meerwijk komt als het aan de cijfers ligt uit de bus als de ‘slechtste’ wijk. Een wijk met de meeste bijstandsuitkeringen en de meeste rokers. Maar wie in het Huis van de Wijk gaat kijken, voelt een positieve vibe. Er gebeurt daar best veel, maar zoals verbinder Kaspar Jansen zegt, er is ruimte voor nog veel meer.

Door Willem Brand

De open dag bij da Vinci op de eerste lentedag is een gezamenlijk initiatief van Van Hier Haarlem, het Inloophuis Kennemerland, het Odensehuis en de Herstelacademie. Vier instellingen die opereren onder de naam Huis van de Wijk. Op dinsdag 21 maart zijn er vanaf 11:00 uur activiteiten als oudhollandse spelletjes, koersbal, kaarten maken en decoupage. Dat laatste is met knippen en plakken ‘kunstwerkjes’ scheppen. Er is thee en koffie en om 12:00 uur zelfs een taartje.

Faciliteren en verbinden

Samen met collega Hestia ondersteunt verbinder Kaspar Jansen namens ‘Van Hier Haarlem’ een groep vrijwilligers, die samen met medewerkers en cliënten van SIG het café en het restaurant draaiende houden. Inmiddels kan op vier avonden per week voor slechts € 4,50 een avondmaaltijd genuttigd worden. “We bereiken een hoop mensen, maar ook een hoop mensen niet. Wat Hestia en ik doen is faciliteren. Wij willen graag dat het uit de wijk zelf komt. Het moet gedragen worden door de buurt, zeggen we. Mensen zijn welkom om bij ons cursussen te geven. Er zijn twee ruimtes beschikbaar. Zo hebben zich onlangs twee jongeren aangemeld.”

Kennismaken met instellingen

Gasten kunnen ook kennismaken met medewerkers en vrijwilligers van genoemde instellingen. Manon Boom, coördinator van het Inloophuis Kennemerland – centrum voor leven met en na kanker- locatie Schalkwijk: “Onze gastvrouwen en -heren ontvangen dinsdag, donderdag en vrijdagmorgen mensen die te maken hebben met kanker. Er is open inloop. Ook bieden we onze gasten activiteiten aan als yoga, mindfullness, zwemmen, beeldende expressie, Qigong en Reiki. Op de open dag kunnen maximaal twaalf mensen meedoen met klankschalenconcertjes. Volgens onze gasten is dat heel ontspannend. Wel graag van tevoren opgeven.”

Om 14:00 en 16:00 uur treedt Buurtsessies op in het da Vinci Café. De open dag kan afgesloten worden met een buurtmaaltijd in het da Vinci restaurant (kosten slechts € 4,50) aan de Leonardo da Vinciplein 73.