Marlette van den Berg (tweede van links) wint Gouden Reiger.
Marlette van den Berg (tweede van links) wint Gouden Reiger. (Foto: Melanie Dalebout)

Haarlemse filmmaakster wint prestigieuze Gouden Reiger 2023

Cultuur

HAARLEM -  Nieuw Licht Films won de Gouden Reiger in de categorie Kwaliteit en Professionaliteit, met hun korte film ‘Oog voor dementie’ die ze maakten in opdracht van Zorgbalans. De Gouden Reigers werden op donderdag 9 maart uitgereikt tijdens de Avond van de Opdrachtfilm, in een uitverkochte theaterzaal van Het Huis in Utrecht.

‘Oog voor dementie’ is een fictiefilm van slechts 3,5 minuut, die een kijkje geeft in het leven van een vrouw met dementie. In de hoofdrol actrice Coby Timp (92 jaar), de andere rollen worden vertolkt door echte zorgmedewerkers die de filmmakers gescout hebben in een verpleeghuis in Heemstede. Nieuw Licht Films maakte de film in opdracht van Zorgbalans, als onderdeel van een bredere campagne waarin het bedrijf pleit voor een meer mensgerichte aanpak van vergevorderde dementiezorg. Marlette van den Bergh, eigenaar van Nieuw Licht Films en regisseur van de film: “Zorgbalans heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar hoe zorgmedewerkers het beste met mensen met dementie kunnen omgaan. Ze vroegen mij om de resultaten van dit onderzoek te vertalen naar een korte video.”

Het verhaal invoelbaar maken

Het lag voor de hand om een informatieve video te maken, met een opsomming van feiten en cijfers, maar dat is niet de stijl van Nieuw Licht Films. “Ik geloof dat een boodschap veel beter overkomt als je het invoelbaar maakt voor de kijker. Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers van dichtbij naar mensen met dementie gekeken. Vaak worden deze mensen gezien als ‘lege huls’, maar de onderzoekers ontdekten dat er nog van alles gebeurt in hun hoofd. Het zijn mensen met verlangens en behoeftes. Ze willen troost en verbinding, gezien en gehoord worden, net als jij en ik. Maar dit zie je pas als je heel goed naar ze kijkt en luistert. Dat element raakte me. Daarom heb ik ervoor gekozen om in de film heel dicht op de huid van de hoofdrolspeelster te gaan zitten en de kijker even mee te nemen in de wereld van iemand met dementie. Vanuit dit perspectief kun je goed zien wat de meerwaarde is van oprechte aandacht.”

200.000 views op social media

Dit bleek een succesvolle insteek. Op social media werd de film in korte tijd al meer dan 200.000 keer bekeken, hij werd honderden keren gedeeld en de reacties van mensen die een naaste in de film herkenden waren overweldigend. En nu dus ook erkenning van vakgenoten. De jury van de Gouden Reigers sprak lovend over de film, enkele quotes uit het juryrapport: “Met hart en ziel gemaakt. Indringend, emotioneel en raak! Alles is in balans bij deze productie.” “Mooi en zeer indringend gedraaid.” “Indrukwekkend. Verbluffend dat dit met acteurs en figuranten is gedraaid.”

De Gouden Reigers

De Gouden Reiger is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan filmmakers die een film hebben gemaakt in opdracht, met een vooraf vastgesteld doel en doelgroep. In totaal zijn er dit jaar bijna 70 films ingezonden. Hiervan werden er 24 genomineerd in 4 categorieën: Kwaliteit en professionaliteit, Creatief en innovatief, Effectief en overtuigend en De jonge maker. Nieuw Licht Films won in de categorie Professionaliteit en Kwaliteit, de categorie die specifiek kijkt naar de mate van professionaliteit waarmee de film gemaakt is, op zowel de technische als inhoudelijke aspecten die een film kunnen maken of breken.

Van den Bergh: “Ik voel me ontzettend vereerd dat we deze prijs hebben gewonnen. We hebben de film met een relatief laag budget in een klein team gemaakt, maar er zit zoveel liefde in. Ik draag deze prijs op aan actrice Coby Timp. Met haar 92 jaar laat ze zien dat ze nog altijd een vakvrouw is, die precies het juiste gevoel weet over te brengen.”