In de praktijk in Hoofddorp is nu een echo-onderzoek mogelijk.
In de praktijk in Hoofddorp is nu een echo-onderzoek mogelijk. (Foto: Aangeleverd)

Aortastichting biedt echo-onderzoek aneurysma aan

Zorg

HOOFDDORP - De Aortastichting biedt 50-plussers landelijk de mogelijkheid om door echo-onderzoek te laten controleren of er eventueel sprake is van een aneurysma. Tijdige behandeling kan dan plaatsvinden, waardoor vele mensenlevens kunnen worden gered. Geïnteresseerden kunnen op eigen initiatief, zonder medische verwijzing, zich melden bij het AAA-quickscancentrum aan de Opaallaan 1180 te Hoofddorp. Op de website www.aortastichting.nl staat uitgebreide informatie. 

In Nederland lopen minstens vijftigduizend 50-plussers rond met een tijdbom (aneurysma) in hun buik zonder dat ze daar iets van merken. Jaarlijks sterven er hierdoor zeker 1000 senioren omdat hun buikslagader (aorta) steeds wijder is geworden en uiteindelijk is ‘ontploft’. Meerdere Westerse-landen doen volgens de nieuwste Europese richtlijn preventief bevolkingsonderzoek naar deze AAA-aandoening, maar Nederland doet dat niet. Daarom biedt de Aorastichting nu een echo-onderzoek aan.

AAA-quickscancentrum

De Aortastichting benaderde Edith Adriaansen om in Hoofddorp een AAA-quickscancentrum op te richten en om ook in deze regio zulke aneurysma`s op te sporen. Tijdens een quickscan kan met echografie de verwijding van de aorta opgemeten worden. Deze techniek van echografie is vooral bekend vanwege de toepassing bij zwangerschapscontrole. Sinds vijf jaar maakt Edith echo`s van de buikslagader, en nu ook in Hoofddorp. Zo heeft ze al een aantal aneurysma`s opgespoord. Een cliënt vertelde:” Ik had geen klachten, maar mijn vrouw zei: ga toch maar. Ik bleek een aneurysma te hebben, ben nu geopereerd en ben blij dat ik dit onderzoek heb laten doen.”

Het onderzoek is veilig en je voelt er nauwelijks iets van. Het onderzoeksresultaat is direct beschikbaar. Als er geen verwijding te zien is, dan is de eerste tien jaar geen herhaling nodig.