De Lezer van Hieke Meppelink
De Lezer van Hieke Meppelink (Foto: )

Beeldenexpositie bij Boekhandel Blokker

Cultuur

HEEMSTEDE - Op de kleine patio van Boekhandel Blokker in Heemstede zijn deze zomer lezers en schrijvers met elkaar verenigd. Maar ze zwijgen dit keer. Ze zijn gemaakt van steen en brons door de beeldhouwers Menno Veenendaal en Hieke Meppelink. “Een uitgelezen plek voor deze beelden,” aldus Arno Koek van de boekhandel.

“Dichten is dromen met open ogen, boetseren is als zingen in klei”. In de sculpturen van de Heemsteedse beeldhouwster Hieke Meppelink zijn muziek en poëzie in tastbare vormen getransformeerd. Naast haar werk als beeldhouwster is Hieke professioneel sopraan. Zij haalt haar inspiratie uit de klassieke vocale muziek. De beelden die ze al zingend voor zich ziet, geeft ze vaste vorm in was, klei en brons. Door middel van deze plastische materialen maakt ze in materie zichtbaar wat aanvankelijk onzichtbaar lijkt. De bronzen beelden van Hieke zijn te zien bij diverse gerenommeerde galeries in Nederland en op internationale kunstbeurzen. Blokker toont haar Vijf Zangers, De Lezer en een beeld geïnspireerd door Frieda Belinfante, de eerste Nederlandse vrouwelijke dirigent. Belinfante was tevens een aantal jaren celliste bij de Haarlemse Orkest Vereeniging (1922-1925).

De schrijversgalerij met portretten van Harry Mulisch, Hella Haasse en Bernlef is van de hand van de Haarlemse beeldhouwer Menno Veenendaal. Naast vrij werk is Menno al lange tijd gespecialiseerd in het portret, vaak in opdracht. Hij maakt krachtige karakterkoppen, persoonsbeschrijvingen in brons. “Een kop vertelt heel veel van iemand,” aldus Menno. “Mijn keuze voor het portret is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor mensen. Ieder mens heeft zo zijn eigen achtergrond en ervaringen. Dat weten te treffen fascineert me, het is alsof je een vertaling maakt van iemands leven”. Menno Veenendaal exposeert regelmatig bij diverse galeries en kunstbeurzen. Zijn Koningsbeeld Willem-Alexander is te zien in de Publiekshal van de Gemeente Haarlem, in de Burgerzaal van de Gemeente Bloemendaal en bij de Koninklijke Marine in Den Helder.

De tentoonstelling is te zien tot en met augustus in de binnentuin Boekhandel Blokker.

Harry Mulisch door Menno Veenendaal