Repetitie Hamlet en Ophelia.
Repetitie Hamlet en Ophelia. (Foto: Aangeleverd)

Column: Overpeinzingen bij Hamlet en Ophelia

Cultuur

Shakespeare ontmoet The Sex Pistols in De Schuur. Uitgangspunt voor de rauwe muzikale voorstelling is het tragische leven van leadzanger Sid Vicious en zijn geliefde Nancy Spungen. De twee worden gecast als Hamlet en Ophelia in een experimentele film.

Door Willem Brand

Het draaien van deze cultfilm wordt steeds moeilijker als de grens tussen realiteit, filmset en ‘drugstrip’ vervaagt. De fascinatie voor mensen die een woest leven leiden, is groot. Welke spiegel zetten de toneelpersonages als Sid en Nancy de kijker voor? Regisseur Mateusz Staniak, die zijn regieopleiding in Amsterdam deed, meent dat ‘we’ in het echte leven de hele dag door een rol spelen.

Jongeren spiegelen zich aan influencers, mensen die vaak doen alsof het leven een en al glitter en glamour is. Succes en beroemd zijn als ultieme droom. Vandaar dat zoveel (jonge) mensen gevoelig zijn voor imago en status. De werkelijkheid is dat het leven niet zo maakbaar is als we graag zouden willen. Met dromen is niks mis natuurlijk. Maar jezelf vernietigen met drugs zoals Sid en Nancy deden lijkt niet op dromen najagen. 

De spiegel die het stuk de kijker voorhoudt is ook het subtiele spel van verwachtingen en mogelijkheden. Elk mens wil het beste voor zichzelf, niet het slechtste, zou je denken. Een ster zijn in je eigen universum is je leven op een waardevolle manier betekenis geven. Waardevol voor jezelf, de mensen om je heen en dat kleine stukje Aarde waar je deel van uitmaakt, toch? 

Hamlet en Ophelia is tot en met 3 juni te zien in De Schuur.