Afbeelding
(Foto: Habrofotografie)

'Graag snel oplossing voor onderstuivend fietspad'

Vervolg van de voorpagina

Na het verkondigen van het eigen standpunt werd gaandeweg de avond het besef groter dat een integrale blik heel erg heeft ontbroken en dat die broodnodig is om de goede stappen te kunnen zetten en om daarvoor draagvlak te vinden bij inwoners, ondernemers, agrariërs en toeristen. De avond maakte ook meer duidelijk over verschillende rollen en bevoegdheden.

Rollen e n bevoegdheden

Wethouder Yvonne Roos-Bakker: “De provincie is eigenaar van de gebieden, en daarmee dus van een heel groot deel van het grondgebied van de gemeente Bergen. Het gebied vanaf een stukje boven Bergen aan Zee is in beheer bij Staatsbosbeheer, daaronder bij PWN. De instanties beheren de gebieden namens de Provincie. Maar als er voor iets een vergunning nodig is, zoals voor de bomenkap, is de gemeente aan zet. Wij weten precies waar we aan moeten toetsen en dat hebben we heel zorgvuldig gedaan, waaronder archeologisch onderzoek. Over de wens of noodzaak tot kap kunnen wij geen mening hebben, en het College begrijpt dat velen dat moeilijk kunnen begrijpen. Maar zo is het nu eenmaal.” De wethouders, ook wethouder Ernest Briët was van de partij, lieten weten veel respect te hebben voor het initiatief van de Raad.

Wensnatuur?

De provincie zegt: “Wij zijn er voor het beleid. De PWN en Staatsbosbeheer voor de uitvoering”. Ja, maar dan blijkt dat de uitvoeringsorganisaties ook de adviseur zijn voor de provincie. “Ja, dat is logisch, onze boswachters monitoren immers dagelijks het duingebied”, zei PWN-woordvoerster Linda Hes. Zij is duinprogrammamanager bij het PWN, feitelijk het bedrijf dat de provincie van goed drinkwater moet voorzien. “Daar spelen de duinen een hele grote rol in en dus hebben we ook de zorg voor de duinen. We zien hoe die achteruit gaan door de neerslag van te veel en verzurend stikstof. Verstuiving van zand uit zee helpt om verzuring van duingrond tegen te gaan. Op sommige plekken moet daarom de wind vrijer kunnen waaien.” Wensnatuur, zeggen sommigen dan.

Fietspad

Dat gaat nu dan ten koste van een stuk bos ten noorden van het Zeehuis in Bergen aan Zee. "En dat wordt als heel pijnlijk ervaren, omdat het een magneet is voor toeristen”, zei Martin van Bourgonje van Hotel Merlet. Zelf fietst hij er ook dagelijks. "Moet nou echt juist dit stukje bos de oplossing brengen?”, zo klin kt het brede ongeloof. De toekomst van het steeds onderwaaiende fietspad, iets verderop is nu ongewis. "Het is wel een Europees netwerkfietspad, dat door onze gemeente gaat”, zei wethouder Briët en vroeg daarmee om een vlotte uitkomst uit de impasse. Linda Hes van PWN benadrukte hoezeer haar organisatie beseft wat de duinen betekenen voor allerlei verschillende soorten gebruikers en belanghebbenden en hoe groot de zorgen zijn over het almaar toenemende bezoek, hoe fijn al die belangstelling ook is. Wellicht kan de PWN, net als Staatsbosbeheer de gemeenteraad dankbaar zijn voor het samen brengen van partijen. Dat kan wellicht wederzijds begrip en oplossingen dichterbij brengen. Maar o, wat lijkt ons land soms moeilijk georganiseerd met allemaal (deels geprivatiseerde) instanties naast of zelfs tegen de overheidslagen in. Dat was ook een fraai inkijkje, dinsdagavond. Hopelijk gaat de gemeenteraad voort op de ingeslagen weg met het bijeenbrengen van partijen.

Afbeelding
Afbeelding