Tekening van Sylvia Hubers en Nelleke Scharroo
Tekening van Sylvia Hubers en Nelleke Scharroo (Foto: aangeleverd)

‘Het mag soms wat viezer zijn’

Vervolg van de voorpagina

Schuren

Jaap, zelf nog altijd een begenadigd kunstenaar, stond aan de wieg van SchoK. Zo'n 27 jaar geleden ‘vrolijkte hij de boel wat op met wat kunstenaars' bij hotel Jan van Scorel. Bij een eenmalige tentoonstelling bleef het echter niet. Tien jaar werd het een jaarlijks terugkerend evenement, en sinds 2006 is SchoK een zogenaamde biënnale, oftewel een tweejaarlijkse kunstmanifestatie. Jaap kijkt vanzelfsprekend uit naar de aanstaande zomereditie en gaat wat dieper in op het (beeldende) thema van dit jaar: ‘'Kunst hoeft niet altijd mooi te zijn. Het mag soms wat viezer zijn.'' Dochter Senja, afgestudeerd in theaterwetenschappen, leunt daarop naar voren en vult prachtig aan: ‘'Kunst mag schuren. Daar wordt het ironisch genoeg misschien ook weer schoon van.'' De twee zijn duidelijk op elkaar ingespeeld. Over familie gesproken: ook de Finse vrouw van Jaap, Pike Räsänen, doet een inspirerende duit in het kunstzakje. Zo staat er een bijzondere Fins-getinte zaterdagnachtactiviteit gepland van Italiaanse Christina Della Giustina: namelijk het vieren van midzomer door de gehele nacht een vreugdevuur te laten branden.

Autists in Residence

Om nog maar een voorbeeld te geven: Kunstenaar Nelleke Scharroo zoekt samen met schrijfster Sylvia Hubers uit wat autisme betekent voor het kunstenaarschap en wat kunstenaarschap betekent voor autisme. Nelleke heeft sinds een jaar de diagnose Asperger. Zij zal gedurende de expositietijden live aan het werk zijn als 'Autist op Locatie'. Bezoekers zijn getuige van het ontstaan van het werk op die plek. Sylvia laat als schrijver haar licht schijnen over het onderwerp. Als 'extravert mens in een introvert lichaam' heeft ze een eigen kijk op autisme/introvertie/eigenheimerisme. De teksten worden vergezeld van kleine tekeningetjes die zij (als rechtshandige) met haar linkerhand heeft gemaakt. Elke SchoKdag is er om 14:30 uur een 'Autist in Action' performance.

Koffie

Kortom, kunst in alle vormen door professionals en voor iedereen gratis te bewonderen. Alle projecten, installaties, voorstellingen en concerten zijn namelijk tijdens SchoK gratis toegankelijk. Donderdagavond is de opening en van vrijdag tot en met zondag is het mogelijk van 11.00 tot 17.00 uur een bezoek te brengen aan de kunstenaars en hun werk. ’s Avonds vindt er een gecombineerd programma op één locatie plaats. Terwijl ik mijn laptop dichtklap, voel ik de neiging om nog helemaal niet weg te gaan. Het is deze passie die ik voel bij Jaap en zijn dochter om er iets moois van te maken waardoor het gesprek nog een mooi ‘staartje’ krijgt. ‘’Nog een kop koffie?’’ vraagt Jaap intuïtief. ‘’Nou, waarom ook niet.’’


De Schoorlse Kunsten is van donderdag 22 juni tot en met zondag 25 juni. Meer informatie: www.schoorlsekunsten.nl