Jan Houtenbos gaat rond met de microfoon
Jan Houtenbos gaat rond met de microfoon (Foto: Habrofotografie)

Dialoog na ieder voor zich

EGMOND - De hulde moet meteen maar worden toegezwaaid: het was de Gemeenteraad die nu wel eens, en wel snel, allerlei partijen wilde horen over het beheer van duingebied, met name het deel tussen Bergen aan Zee en Camperduin. En zo was de raadzaal in De Beeck dinsdagavond het decor voor een flinke hoeveelheid vertegenwoordigers van belanghebbende partijen. Onder hen ook Andrea Rijtema, aanwezig namens de Parel aan Zee, vereniging Dorpsbelangen Egmond aan Zee. Ze benoemde de gebrekkige participatie nog maar weer eens.


door Ed Bausch

De aanwezigen zaten in de binnenring en vele andere toehoorders op de publieke tribune. Duidelijk werd overigens weer hoe goed de raadzaal is ontworpen, dat deze ook geschikt is voor dergelijke openbare democratische discussies. De raadsleden Wilma Grooteman, Arend Jan van den Beld, Sjaak Swart en Jan Houtenbos hadden namens hun collega’s de organisatie op zich genomen om in korte tijd een ‘dialoogtafel’ over de duinen voor elkaar te krijgen. “De onrust over het duingebied duurt immers al heel lang en er is te veel onduidelijkheid.”

Aanleiding

Aanleiding was de onrust om wéér een bomenkap, nu in PWN-gebied, net boven Bergen aan Zee, terwijl de kap in de Schoorlse duinen nog gaande is. Het verstrekken van een vergunning voor de bomenkap is een College-bevoegdheid, dat is nu eenmaal zo. Maar de raadsleden, en de Raad is het hoogste orgaan in de gemeente, zagen en zien zich ook geconfronteerd met tienduizenden handtekeningen tegen bomenkap én ze zien dat velen niet begrijpen wat er aan de hand is, wat de bevoegdheden zijn van de diverse overheden en partijen. Er is ook de grote onwetendheid over de staat van de duinen, de verwarrende berichten daarover en de mogelijke oplossingen daarvoor.” Dus brachten ze in heel korte tijd een groep mensen bij elkaar om eens te kijken or er niet meer integraal naar het gebied kan worden gekeken. De avond kan als heel geslaagd worden beschouwd, bleek uit de reacties. “Maar het is nog maar een begin, eerst maar eens iedereen leren kennen, met boeren in het gebied was nog helemaal niet gesproken”, zei raadslid Arend Jan van den Beld na afloop tegen de redactie van Rodi.

Noodzaak gezamenlijke blik

Dus ging de microfoon langs een stoet van woordvoerders van de provincie, de PWN en Staatsbosbeheer en de Fietsersbond, de Koninklijke Historische vereniging, agrariërs in het Binnenduingebied, de Duinstichting, de stichting Duinbehoud (die twee staan haaks op elkaar), de stichting Bergen aan Zee, wethouders van de gemeente, de stichting Historisch Landschap, de Parel van Egmond en vele anderen.


Lees verder op pagina 12

Afbeelding
Afbeelding