Binnenkort trouwt Marieke een echtpaar op deze locatie: Globe Warmenhuizen.
Binnenkort trouwt Marieke een echtpaar op deze locatie: Globe Warmenhuizen. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Marieke heeft al 89 echtparen getrouwd: “Het mooiste wat er is”

Algemeen

SCHAGEN - Marieke Goudsblom (52) gelooft in de ware liefde, ze was zelf 27 jaar oud toen ze Dennis - de liefde van haar leven - ontmoette. Het stel trouwde in het geheim in een klein gezelschap, deze week 22 jaar geleden. Vijf jaar geleden stuitte ze op een vacature voor de functie van trouwambtenaar. “Toen ik deze oproep las wilde ik dit stiekem heel graag, maar het was nooit mijn ambitie. Een paar uur voordat de openstaande betrekking zou sluiten besloot ik een brief te schrijven. Nu ben ik vijf jaar verder en heb ik al 89 echtparen getrouwd. Het is het mooiste wat er is.”

Een bruiloft kan een van de mooiste dagen van het leven zijn. Voor Marieke is het juist daarom zo gaaf om een klein onderdeel te mogen zijn van dit hoogtepunt. Ze trouwt stellen in de gemeente Schagen en Dijk en Waard. Een nieuwe trend wordt steeds meer zichtbaar: alles op één locatie. In beide gemeenten wordt elke locatie gezien als trouwlocatie. “Het kan in een achtertuin zijn, bij een diner of in een café, dat maakt het juist zo leuk. Het ene bruidspaar heeft wensen om klassiek te trouwen en het andere stel heeft voorkeur voor een stoere setting, het is jouw feestje. Als bruidspaar zijnde kun je dit helemaal eigen maken. Zelfs als je wil dat jouw kinderen of beste vrienden iets doen, dan kan dit!”

File vertraging

Hoewel het allemaal erg vrij en blij klinkt, zijn er anno 2023 nog steeds regels waaraan je moet voldoen. “Je móet ‘ja’ zeggen, officieel mag je geen ‘nee’ meer zeggen. Je kunt ook nooit op een te vroeg tijdstip trouwen, jaren geleden kon je namelijk nog bezwaar maken. Gelukkig kan dat niet meer. Iets later trouwen, omdat er bijvoorbeeld iemand in de file staat kan wél. De trouwakte dien je te tekenen met een zwarte pen en als laatste moet je als bruid rechts van de bruidegom zitten. Vroeger kon je zien dat een bruidspaar nog niet getrouwd was als ze op andere wijze over straat liepen. Dat staat écht nog in de wet. Het is komisch dat dat een regel is, want ik trouw soms ook twee mannen of twee vrouwen. Als dat het geval is mogen zij zelf kiezen.” Marieke’s belangrijkste taak is het bewaken van het officiële gedeelte. Zij is verantwoordelijk voor alles wat er op de locatie gebeurt.

In het juiste vaatje gieten

Gezonde spanning en adrenaline gieren elke keer weer door het lichaam van deze trouwambtenaar. In korte tijd moet je zoveel mogelijk van het bruidspaar te weten komen. Marieke vraagt jou de oren van het hoofd. “Ik wil álles weten! Jouw vakanties, alle pluspunten, alle grappige hoogtepunten, maar ook de verdrietige gebeurtenissen en nare dingen. Zeker niet om alles te gebruiken in de speech, maar vooral om mij zo goed mogelijk in te leven. Als ouders van het echtpaar gescheiden zijn en met elkaar in de clinch liggen, kun je het welkomstwoord richting hen beter in een ander vaatje gieten.”


Vroeger werd met een hamerslag het huwelijk bevestigd. - AGHeeremansPhotography

Wat nou als je als trouwambtenaar al aanvoelt dat het geen goede match is? Het is Marieke gelukkig nog maar één keer overkomen. “Bij de kennismaking had ik al twijfels en inmiddels zijn ze gescheiden.” Bridezilla’s komen niet op het pad van Marieke: “Geen échte bridezilla’s, wél controlefreaks.” Dat verbaast haar niets, natuurlijk wil je als bruidspaar de touwtjes een beetje in eigen handen hebben. “Het is hún feestje, zij bepalen wat ze willen. Ik kan tips geven en daarin sturen, maar uiteindelijk heeft het stel de regie. Ik ben slechts in dienst van.”

Verrassingshuwelijk

Bij het omschrijven van de allermooiste bruiloft moet Marieke zoeken naar woorden. Het waren bekenden en daarom kende ze hun verhaal. “Het was anderhalve maand geleden. Het bruidspaar had veel meegemaakt, daarom wilden zij de liefde met een huwelijk bezegelen. De bezegeling moest laagdrempelig zijn, gewoon een verrassing.” Marieke kwam halverwege binnen bij het verrassingshuwelijk. De bruid trok snel haar jurk aan, de gasten wisten van niets. “Ik heette iedereen welkom en vervolgde dat er zoveel redenen waren om een feest te geven, maar de mooiste reden is om een trouwfeest te geven. Mensen reageerden geweldig. Het was gaaf en indrukwekkend.”

Ondeugende peuters kunnen soms zorgen voor lachtranen die over de wangen rollen. “Een zoontje van vier jaar trok het hele trouwprieel over ons heen. De ballonnen hingen plots in ons nek”, lacht ze nog na. 

De laatste reden

Een grote bruiloft of een kleine, beide opties hebben hun charmes, vindt Marieke. Haar missie is geslaagd als het bruidspaar gelachen heeft, ‘ja’ heeft gezegd en ontroerd is geweest. Ze blijft met een tevreden blik herhalen dat dit werk het mooiste is wat ze ooit heeft gedaan. “Een laatste reden waarom ik dat vind? Trouwambtenaren onderling zijn geen concurrenten, er moet een klik zijn en het gevoel moet juist zijn. Het bruidspaar moet een connectie voelen met jou als trouwambtenaar, anders is het niet geslaagd.”

Door: Anne Smit