Mignon: 'Van kitesurfen gaat mijn hart sneller kloppen en ik gun anderen ook een goed kloppend hart.'
Mignon: 'Van kitesurfen gaat mijn hart sneller kloppen en ik gun anderen ook een goed kloppend hart.' (Foto: Aangeleverd)

Mignon Rijnja gaat kitesurfen van Hoek van Holland tot Den Helder

Nieuws

HEERHUGOWAARD - Kitesurfen van Hoek van Holland naar Den Helder. Acht uur lang de barre condities van de Noordzee trotseren om een afstand van 130 kilometer te overbruggen, en dat allemaal om geld in te zamelen voor een goed doel. De 30-jarige Mignon Rijnja uit Heerhugowaard gaat het doen. Samen met 500 andere kitesurfers is het doel om minimaal 1 miljoen euro op te halen voor de Hartstichting. “Hoe mooi is het dat ik met mijn grote passie geld kan ophalen voor dit fantastische doel!”

De Noordzee, die klotsende en klokende bak met water, waar wanneer de wind opsteekt menig kitesurfer te vinden is. De Noordzee is uitdagend, soms guur en grimmig en dé reden waardoor het gemiddelde niveau van de Nederlandse kitesurfer gigantisch hoog ligt. “Voor mij persoonlijk is kitesurfen meer dan een sport”, vertelt Mignon. “Tijdens het kitesurfen zoek ik in extreme weercondities steeds de grenzen op. Dat is het moment dat ik nergens aan denk en leef met het ritme van de natuur. Hier gaat míj´n hart sneller van kloppen en ik gun anderen ook een goed kloppend hart. En wat een eer dat ik dit mag doen in strijd voor de Hartstichting!”

Trainen met downwinders

Het evenement Hoek tot Helder zal plaatsvinden ergens tussen 19 augustus en 5 november, op een dag dat de wind en weercondities perfect zijn om de tocht af te kunnen leggen. Vanaf Hoek van Holland bedwingen kitesurfers de golven, vechten ze af en toe met een golfbreker en laten ze zich meevoeren met de wind. Helemaal tot aan Den Helder. Dat is zeker niet iets om te onderschatten, want deze lange tocht kan best grimmig zijn. Daar moet je je dus goed op voorbereiden. Mignon: “Als er wind is, probeer ik natuurlijk het water op te gaan. Maar 130 kilometer kitesurfen is niet een afstand die je in een normale sessie aflegt. Dat zal eerder tussen de 10 à 20 kilometer zitten. Daarom is het van belang dat ik langere afstanden ga kitesurfen. Dit doe je door net als bij Hoek tot Helder met downwinders te trainen. Naarmate het evenement dichterbij komt, moeten de afstanden ook steeds langer worden. Het eerstvolgende weekend met een goede zuidwester wind willen we met een groepje een downwinder doen van minimaal 50 kilometer hemelsbreed. Daarnaast train ik ook door veel te fietsen en bijvoorbeeld skeeleren schijnt ook een goede training te zijn. Dat is dan weer ideaal op de dagen dat het niet waait.”


Mignon tijdens een training in het buitenland. (Foto: Aangeleverd)

Flinke klus

Naast de fysieke voorbereiding is ook het inzamelen van geld een flinke klus die geklaard moet worden door de deelnemers. “Het is misschien nog wel belangrijker om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Hartstichting”, weet Mignon. “Om zeker te zijn van de deelname moet ik minimaal 1.500 euro ophalen. De donaties worden gebruikt voor het verder ontwikkelen van nieuwe methoden om de harten van patiënten met hartfalen volledig en blijvend te genezen. In Nederland sterven er ieder jaar duizenden mensen aan hartziekten. Iedereen kent wel iemand met hartproblemen, of nog erger iemand die eraan overleden is. Ondertussen staat de teller op meer dan 1.000 euro, dus alle kleine beetjes helpen nu.”

Fantastisch gevoel

“Waar ik het meeste naar uitkijk is als de hele weg ernaartoe er straks opzit, en we na veel moeite dan uiteindelijk die enorme uitdaging mogen gaan trotseren. Om samen met 500 andere kiters deze tocht langs de Nederlandse kust af te leggen moet een fantastisch gevoel geven. Hoe mooi is het dan om de eindstreep te halen en te horen hoeveel geld we met z’n allen hebben opgehaald! Natuurlijk is het mogelijk dat je om de een of andere reden de finish niet haalt. Dat lijkt me heel jammer, maar daar gaan we uiteraard niet van uit!”

Steun Mignon

Wil je Mignon helpen haar doel te bereiken? Dan kun je haar financieel steunen. Het geld gaat in zijn geheel naar de Hartstichting. “Naast een sponsor worden, kunnen mensen zich ook aanmelden als crew”, vertelt Mignon. “Hierbij meld je je aan als vrijwilliger voor het evenement en kan je het allemaal van dichtbij meemaken. Daarnaast is het mooie aan Hoek tot Helder dat we langs een heel groot deel van Nederland komen. En het is ook gewoon een heel gaaf gezicht om al die kitesurfers de wind en golven te zien trotseren. Aanmoedigen is altijd leuk en waarschijnlijk juist het laatste stuk ook heel hard nodig!”

Een donatie doen kan via Mignons profielpagina. Of scan de onderstaande QR-code om haar direct te steunen.