''Wat ons betreft gaan we de uitspraak van de Raad van State verder onderzoeken om de veiligheid van de fietser echt te verbeteren op de Eeuwigelaan.'''
''Wat ons betreft gaan we de uitspraak van de Raad van State verder onderzoeken om de veiligheid van de fietser echt te verbeteren op de Eeuwigelaan.''' (Foto: Stockfoto)

Reactie Fietsersbond op uitspraak Raad van State tweede fietspad Eeuwigelaan

Nieuws

Uitspraak tegen een tweede fietspad naast de Eeuwigelaan is teleurstellend voor de Fietsersbond. In een reactie:

‘’OP 26 april heeft de Raad van State het plan van de gemeente voor aanleg van het tweede fietspad langs de Eeuwigelaan vernietigd. De Fietsersbond vindt dit teleurstellend.

Op dit moment kent de Eeuwigelaan een fietspad in 2 richtingen. Dit fietspad is te smal volgens de normen en er vinden geregeld ongevallen plaats tussen fietsers onderling en tussen fietsers en scooters in tegengestelde richtingen.

De Raad van State citeert een rapport waarin slechts één ongeval is vermeld in de jaren 2014-2016. Wij vinden echter al 6 ongevallen in de jaren 2014-2019, zonder die van de kruisingen mee te tellen.

Het fietspad is nu 2,40 meter breed. Volgens de richtlijnen moet een fietspad een breedte hebben van 2,50 meter bij 50 fietsers per uur en van 3,50 meter bij 150 fietsers per uur. De gemeente Bergen heeft hier grondige tellingen laten uitvoeren. Hieruit blijkt op vele dagen -zelfs ook in de winter- een passage van meer dan 50 fietsers per uur; zomers verwerken bijna alle dagen meer dan 150 fietsers per uur. Het is voor zover wij weten niet mogelijk om een fietspad te hebben, dat een deel van de winterse dagen breed genoeg is en op zomerse dagen een meter te smal is.

De Raad van State veronderstelt, dat fietsers sneller langs de uitritten rijden in geval van 2 fietspaden, elk in beide richtingen. Dit is een wonderlijke veronderstelling, die nog nergens is verwoord of getoetst. Bovendien: bij 2 fietspaden met elk fietsers in één richting komen vanaf een uitrit de fietsers slechts vanuit één richting; dat is dus veiliger.

Verder zou de gemeente Bergen de alternatieven goed moeten onderzoeken, zoals de fietsroute langs de Buerweg. De Buerweg echter is de verbinding tussen Bergen aan Zee en Alkmaar-centrum; niet met Bergen-centrum en Alkmaar-Noord; Alkmaar-Noord wordt met Bergen aan Zee verbonden via de Eeuwigelaan, een andere route is uiterst omslachtig, niet direct en zou gevaarlijke extra oversteken vereisen.

Als Fietsersbond vragen wij om een veilige uitnodigende fietsroute voor de mensen, die zoals gewenst dan vaker de fiets zullen pakken om te bewegen, minder ruimte in te nemen en minder vervuiling te veroorzaken. Een veiliger fietspad is ook veiliger voor de bewoner aan de Eeuwigelaan, die de fiets pakt of die vanaf hun erf naar de rijbaan voor de auto’s wil. Hoe kan het toch zijn dat meer veiligheid voor de fietser kennelijk niet meer belangrijk is, terwijl we het aantal ongevallen willen verlagen.

Wat ons betreft gaan we de uitspraak van de Raad van State verder onderzoeken om de veiligheid van de fietser echt te verbeteren op de Eeuwigelaan.’’