Burgerparticipatie

 In de Heemskerkse Courant, week 3, pagina 5, werd mijn aandacht getrokken door de rubriek 'Blik van Co' met als titel BURGERPARTICIPATIE en een streamer: “WEET HET COLLEGE WEL WAT BURGERPARTICIPATIE IS?” 

Mijn eerste gedachte was dat dit over de gemeente Heemskerk moest gaan. Maar nee, dit ging over de gemeente Beverwijk, met name over de ontsluiting van het te bouwen appartementencomplex Binnenduinen via de Seringenhof. Ook hier zijn de bezwaren van belanghebbenden niet meegenomen in de plannen. De conclusie van Co was, ik citeer : “Burgerparticipatie zou moeten inhouden dat inwoners meedenken over beleid of een actieve rol spelen in projecten. In heel veel projecten in de gemeente Beverwijk waarin de bewoners mee mogen denken ( dus participatie) blijkt dat dit een wassen neus is.” Hoe herkenbaar. 

Ook in de gemeente Heemskerk is gebleken dat burgerparticipatie schijninspraak is. Ja, er wordt een klankbordgroep opgericht en 'ja' er worden bijeenkomsten georganiseerd, maar gaandeweg wordt steeds meer duidelijk dat dit door de gemeente slechts gezien wordt als een noodzakelijk kwaad en dat van daadwerkelijke inbreng geen sprake is. In het geval van het stationsgebied stond het enorme volume van de te bouwen woningen al vast voor er überhaupt van een klankbordgroep sprake was.

Bewoners hebben schriftelijk kunnen reageren op de inhoud van de NUR. De grootste gemene deler van de reactie van de gemeente was: ''Het is nog te vroeg in het proces en we willen de projectontwikkelaar alle ruimte geven voor een creatieve invulling.'' 

Het tweede artikel wat mijn aandacht trok was een ingezonden brief van oud-wethouder Gaatze de Vries, die zich op de borst klopt dat er tijdens zijn wethouderschap zoveel zaken in hoog tempo zijn voorbereid. Dat in dit hoge tempo de belangen van huidige inwoners over het hoofd zijn gezien is een nuancering van mijn kant. Woorden als 'eerlijk', 'oprecht' en 'duidelijk' klinken uit zijn mond tamelijk dubbel. 

Dat het in de gemeente Heemskerk niet om een incident gaat, maar dat dit een cultuur is, blijkt uit de gang van zaken rond de 50 door woningcorporatie Woonopmaat te bouwen tijdelijke woningen. Uiteraard worden omwonenden betrokken bij het project, zegt mevrouw Ani Zalinyan. Want goede participatie is heel belangrijk en we gaan samen met de omwonenden op zoek naar de beste randvoorwaarden.

Vervolgens wordt de volgorde 1. zoeken naar geschikte locaties 2. gesprekken hierover met de gemeenteraad en 3. ten slotte samen met Woonopmaat het gesprek met de omwonenden. Dus de bewoners mogen weer meepraten als de plannen al in kannen en kruiken zijn. Alweer schijnparticipatie. Het bewijs dat naast de gemeente Beverwijk ook de gemeente Heemskerk geen idee heeft wat burgerparticipatie inhoudt. 


Willy Hutter, Heemskerk