'Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.'
'Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.' (Foto: Aangeleverd)

Haarlem: Landelijke Compostdag 2023 op zaterdag 25 maart

Tuin

HAARLEM - Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de Landelijke Compostdag weer plaats. Inwoners van de gemeenten Haarlem en Zandvoort kunnen dan gratis zakken compost ophalen.

“Met deze compostactie bedanken we inwoners voor de inspanningen om gft-afval te scheiden”, legde een woordvoerder van Spaarnelanden vorig jaar uit. “Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.”

Gft-afval scheiden

Er zijn veel redenen om gft-afval apart te houden. “Het verwerken van gft-afval tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen. Hoe schoner het gft wordt aangeleverd, hoe beter de kwaliteit van de compost is die de leverancier er van maakt. Het is dus belangrijk dat het afval thuis al zo goed mogelijk gescheiden wordt.”

Wat is compost?

Compost is een grondstof die bestaat uit plantaardige resten (bijvoorbeeld groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren, snoeihout, …). Compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. Het is het resultaat van het composteringsproces, een natuurlijk proces dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Het is een product met een hoog stabiel organische stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor de planten. Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Compost bevat een hoog gehalte stabiel organisch materiaal. Uit dat organisch materiaal vormt zich humus.

Binnenkort weten we meer over tijden en locaties in Haarlem. Dus houd Haarlems Nieuwsblad in de gaten of lees het nieuws op www.rodi.nl/haarlem.