Een lichtje opsteken voor dierbaren.
Een lichtje opsteken voor dierbaren. (Foto: Willem Brand)

Bezoek aan Bavokerk eindigt met het zingen van het volkslied

Algemeen

HAARLEM - Wekelijks organiseert de vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine een wandeling voor de groep in Haarlem en Heemstede verblijvende Oekraïners. In de zomer ging dat door de Haarlemmerhout, de duinen en de stad. Op donderdag 19 januari werd de Bavokerk bezocht.

Antoinette Haan, die als gids voor de VVV werkt en de wekelijkse wandelingen begeleidt, had dit keer op persoonlijke titel twee gidsen van de Vrienden van de Bavo geregeld: Koen Vermeij en Jan Vos van Marken. Omdat de verwachte opkomst inderdaad groot was (bijna veertig deelnemers) kwam het goed uit dat ook stadsgids Peter van Graafeiland een deel van de groep onder zijn hoede kon nemen.

Het beroemde Müllerorgel

Het meest onder de indruk waren de Oekraïners toch wel van het Müllerorgel. Wat meehielp was natuurlijk het verhaal dat Mozart en Händel het orgel hadden bespeeld. Of ze een gooi wilden doen naar het aantal pijpen dat zich achter de zichtbare pijpen (zo’n 300) bevindt? Met duizend kwam een vrouw een beetje in de richting. Het zijn er maar liefst vijfduizend. “Als je ervoor zit, word je weggeblazen,” zei Koen. De Oekraïense gemeenschap was van harte uitgenodigd om op dinsdagmiddag of donderdagavond langs te komen om te komen luisteren als het orgel wordt bespeeld.

Volkslied met orgelspel

Een bijzonder moment was het zingen van het Oekraïense volkslied. Dat was een idee van gids Koen Vermeij. Hij bespeelde zelf het kleine orgel dat zich boven de Mariakapel bevindt. Vlak daarvoor had een tiental mensen in de kapel een kaarsje aangestoken en was men even in gedachten bij thuis.

Snoepjes na afloop

De twee groepen kwamen aan het eind van de rondleiding samen In de bierbrouwerskapel, de grootste van de kapellen omdat de bierbrouwers in de 17de eeuw tot de rijkste burgers van de stad behoorden. Antoinette deelde er bitterkoekjes en chocotoffees uit. Die lekkernijen vielen ook in goede aarde bij de tienjarige Mila. Zij vertelde dat zij op de Crayenester basisschool in Heemstede zit en binnenkort jarig is.

Onder de indruk van het Müllerorgel.