Moussa Aynan met de 'golden girls' die de gouden grijper uitgereikt krijgen.
Moussa Aynan met de 'golden girls' die de gouden grijper uitgereikt krijgen. (Foto: Willem Brand)

Golden Girls krijgen Gouden Grijper van Jouw Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Maandag om 9.00 uur stipt meldden de politici Moussa Aynan en Mirjam Touw van Jouw Haarlem zich in de Stookkamer, duurzaam en kloppend hart in Haarlem zuidwest. Zij zijn er om de Gouden Grijper uit te reiken aan Inge Evers en Dorothé van Schagen, die samen al sinds mei 2020 elke week de wijk ingaan om zwerfafval op te ruimen.

Moussa Aynan vertelt dat het niet de eerste keer is. Tijdens de lockdown in december 2020 heeft Jouw Haarlem de eerste gouden grijper uitgereikt aan Jasper Fleers.

Groene Lobby

Moussa Aynan: ‘Jasper is van de Groene Lobby. Tijdens evenementen als Bevrijdingspop en het Haarlemmerhoutfestival ‘regelt’ hij het zwerfafval. Hij heeft daar een heel team voor. Tijdens de lockdown bedacht hij het schoonwandelen. Dat je tijdens het wandelen net als Dorothé en Inge hier een per week doen een grijper mee kunt nemen om zwerfafval op te ruimen.”

Verloedering

In de wijk Heiliglanden/De Kamp wordt elk jaar de Gouden Spriet uitgedeeld aan een wijkbewoner die zich verdienstelijk maakt voor een groene(re) buurt. De Gouden Grijper is een nieuwe ster in het ‘leefbare wereld-firmament’, bedacht door een man die zelf ook regelmatig in zijn wijk afval prikt. “Je staat versteld wat je allemaal ophaalt. Uit onderzoek komt naar voren dat veel zwerfafval leidt tot verloedering en criminaliteit. Op een eenvoudige manier proberen jullie dat te voorkomen. Je ziet meteen resultaat.”

Uurtje schoonwandelen

Na een snelle kop koffie gaat het gezelschap niet alleen naar buiten voor een foto, Mirjam en Moussa gaan een uurtje schoonwandelen met de ‘Golden Girls’. Mirjam Touw: “Je weet wel van de sitcom uit de jaren 80. Ik kom erop omdat jullie gouden hesjes dragen.” Tijdens het rondje prikken vertelt Dorothé dat ze gemiddeld 150 peuken per uur oprapen. “Peuken houden echt op. Ik liep laatst langs bij verfgroothandel Pro Coatings en schrok me een hoedje over het aantal peuken op de stoep. Ik ben naar binnen gegaan en heb verteld dat 1 peuk 8 liter grondwater vervuilt. De week erop zagen dat er een blik buiten stond. Dan ga ik wel naar binnen om ze te bedanken.”

Beroep op gepensioneerden

Inge Evers is blij met de politieke aandacht, vooral omdat ‘het belangrijk is dat steeds meer mensen zich bewust worden van wat ze níét op straat zouden moeten gooien.’ Dorothé: “Bij deze wil ik een oproep doen aan gepensioneerden om in hun wijk ook te gaan schoonwandelen. Het is ideaal om een praatje aan te knopen.” Wie wil aansluiten in zuidwest, Inge en Dorothé starten elke maandag om 9.00 uur vanuit de Stookkamer in de Stephensonstraat.

Afbeelding