Is de poes blij, dan is het baasje ook blij.
Is de poes blij, dan is het baasje ook blij. (Foto: Dierenbescherming Kennemerland)

Huisdieren in Haarlem krijgen gezondheidscheck: Pilot Dierenbescherming groot succes

Algemeen

HAARLEM - Afgelopen zaterdag werden ruim 70 Haarlemse huisdieren door dierenartsen onderzocht. Hun eigenaren hebben om welke reden dan ook moeite om de zorg voor hun huisdier te bekostigen maar vinden het wél belangrijk dat hun dier onderzocht wordt.

Direct bij de start van de gezondheidscheck voor huisdieren van minima uit Haarlem is het een drukte van jewelste in het wijkcentrum aan de Laan van Berlijn. De tafels waar de intakeformulieren ingevuld worden zijn allemaal bezet en uit de vervoersboxjes klinken bezorgde miauwtjes. Een bezoek aan de dierenarts is immers altijd spannend. Na het invullen van het intakeformulier waarin onder andere gevraagd wordt naar de leeftijd, medische geschiedenis van het dier en eventuele aandachtspunten vanuit de eigenaar, start het daadwerkelijke onderzoek door een van de vier aanwezige dierenartsen.

Eigen bijdrage

De meest voorkomende behandeling blijkt vaccineren, chippen, ontwormen en ontvlooien te zijn. Dat wordt ter plekke direct gedaan. Baasjes die een HaarlemPas of VoedselbankPas kunnen laten zien hoeven niets af te rekenen voor deze behandeling. Eigenaren die deze pas niet hebben betalen 2,50 euro per consult. De dierenartsen zien bij veel patiënten problemen met het gebit of huidproblemen. Indien nodig wordt voor verdere behandeling een vervolgafspraak gemaakt. Ook worden afspraken gemaakt voor de castratie of sterilisatie van de vandaag aanwezige dieren.

Medische controle

Halverwege de dag maken de aanwezige katten en konijnen plaats voor honden. Het is een bewuste keuze om de dieren waar mogelijk uit elkaar te houden om stress te voorkomen. In tegenstelling tot de nerveuze katten komen de honden vrolijk het wijkcentrum binnenstappen. Even hier snuffelen, even daar gedag zeggen maar ook voor hen draait het vandaag toch écht om die medische controle, vaccineren, chippen, ontwormen en ontvlooien. Het merendeel van de honden ziet er goed uit en met wat kleine tips van de dierenarts verlaten zij opgelucht het wijkcentrum. Maar niet voordat er even is rondgestruind in het winkeltje boordevol dierbenodigdheden en een zak voer, zachte mand of nieuw speeltje is uitgezocht.

Luisteren en op zoek naar oplossingen

Al enige tijd maakt de Dierenbescherming zich zorgen over mogelijk verborgen dierenleed. Zoals bijvoorbeeld dieren die niet meer de juiste voeding krijgen, dieren die niet meer naar de dierenarts gaan of onhoudbare situaties thuis. De proef in Haarlem was vandaag mogelijk door een grote donatie van een dierenvriend. “Natuurlijk staan we ook na zaterdag klaar voor huisdiereigenaren. Onze afdeling Maatschappelijke Dierenhulp helpt op dit moment tientallen baasjes per week die nú hulp nodig hebben met de zorg voor hun dier. We luisteren naar hen, proberen met hen naar oplossingen te zoeken en denken mee. Die hulp blijven we bieden met als belangrijkste doel toekomstig dierenleed voorkomen,” aldus de Dierenbescherming.

Op consult bij de dierenarts.