Het leven van de honingbij komt ook aan bod bij ZWN.
Het leven van de honingbij komt ook aan bod bij ZWN. (Foto: Pexels.com)

Gratis interessante lezingen bij ZWN in Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Volkstuindersvereniging ZWN is al meer dan negentig jaar actief en bezoekers zijn van harte welkom. Voor de kwaliteit van het leven is de biodiversiteit van enorme invloed en wij proberen ons steentje bij te dragen.

“Al vele jaren heeft ZWN de hoogste kwalificatie op het gebied van natuurvriendelijk tuinieren en we zijn daar erg trots op”, zegt een woordvoerder namens ZWN. “Alle dagen is ons complex geopend voor publiek en op zaterdag is onze  kantine ‘De Tuinhapper’ geopend en tegen een redelijke prijs kunnen bezoekers een hapje en een drankje bestellen.”

Op elke laatste zaterdag van de maand  worden interessante  bijeenkomsten gehouden, waarbij iedereen van harte welkom is, uiteraard wordt het op prijs gesteld als men zich aanmeldt per email op natuurvriendelijk@ZWN-volkstuinen.nl. De eerste bijeenkomst vindt aanstaande zaterdag plaats. De bijeenkomsten starten om 15.00 uur in de kantine van ZWN. Deelname aan deze bijeenkomsten is kosteloos. Wel wordt op prijs gesteld als bekend is hoeveel deelnemers aanwezig zijn. Stuur daarom een mailtje naar: natuurvriendelijk@ZWN-volkstuinen.nl

Programma

Zaterdag 28 januari staat “Snoeien is Groeien” centraal. Twijfel je ook wel eens, hoe je moet snoeien zodat je meer appels aan je boom krijgt? Grijp je kans, want Eef van Huijssteeden, oud-tuinder bij ZWN, laat zien wat erbij komt kijken. Hij stond met de leden van de Werkgroep Natuurlijk Tuinieren, aan de wieg van de Natuur- en Heemtuin en het behalen van het AVVN keurmerk Natuurlijk Tuinieren. Tuinder Bert Vrenegoor, ook oud- werkgroeplid, en erelid Henk van Schagen demonstreren hun kennis en vaardigheden. Het praktijkgedeelte vindt plaats in de natuurtuin.

Insectenhotels

Zaterdag 25 februari is het tijd voor de insectenhotels. Insecten zorgen voor de bestuiving van de bloesems van fruitbomen. Alleen zo komen er vruchten aan. Natuurlijk leven er bij ZWN diverse bijenvolken, maar insectenhotels zorgen voor meer diversiteit aan insecten in de tuinen. Het grote insectenhotel op het voorplein van ZWN is aan renovatie toe en dit wordt gezamenlijk aangepakt.

Enten van fruitbomen

Zaterdag 25 maart gaat het om het enten van fruitbomen. Bij fruitbomen is stekken niet erg succesvol; een betere manier is vermeerderen door middel van enten. Het is belangrijk dat er goed contact is tussen de ent en de onderstam. Tuinder Hans van Dijk heeft hiermee ervaring en presenteert deze bijeenkomst. Zowel de theorie als de praktijk komen ruimschoots aan de orde.

Zaterdag 29 april praat Nelleke van Rijnsoever, een van de imkers, de bezoekers bij over het leven van de honingbij. Ditmaal gaat het over bijenwas. Zaterdag 27 mei tenslotte, gaat het over de vogels bij ZWN. In mei legt elke vogel zijn ei... of toch niet? Tuinder Nico de Bont weet op het ZWN complex een aantal bijzondere vogels te vinden. Daarnaast vertelt hij hoe je door het ophangen van nestkasten de slakken op je tuin de baas kan blijven.

Het Tuincafé wordt georganiseerd in samenwerking met het ZWN bestuur, door de Kennisgroep Natuurvriendelijk Tuinieren.