Plein bij koepelkathedraal wordt park

HAARLEM - Het Bisschop Bottemanneplein bij de Kathedrale Basiliek Sint Bavo krijgt een metamorfose. Wat nu nog een stenen vlakte is, wordt straks een stadspark. Dat meldt de gemeente Haarlem op haar website.

Omwonenden van de koepelkathedraal maken zich al jaren hard voor meer groen. Het park moet een plek worden waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Er komen plekken om te zitten en te spelen. In totaal komen er 24 nieuwe bomen bij, die vanuit alle huizen rond het plein te zien zijn. In de zomer bieden de bomen er schaduw en verkoeling. Het nieuwe stadspark krijgt een (onzichtbare) waterbuffer. Bij zware regenbuien komt er zo minder water in het riool.

Minder auto’s

De auto is voortaan te gast en er komt eenrichtingsverkeer. De parkeerplek voor touringcars wordt verplaatst. Daardoor wordt de verkeerssituatie veiliger. In het plan wordt ook de Westergracht meegenomen. Langs de Westergracht komt meer groen. Het vrij liggende fietspad wordt verbreed. Ook komen er in het gebied rond de kathedraal plantenstroken met bloemen die veel insecten aantrekken.

Plan vanuit de buurt

Het nieuwe Voorlopig Ontwerp hebben we samen met omwonenden gemaakt. De buurt werkt al sinds 2019 aan plannen om de omgeving rond de koepelkathedraal te vergroenen.

Meepraten

Het ontwerp past in het doel van het college om de stad groener te maken. Binnenkort mogen inwoners meepraten. Begin februari start de inspraakprocedure.