Behoefte aan Islamitische begraafplaats is dringend

Joost Verhagen

HAARLEM - De behoefte binnen de Islamitische begraafplaats in Haarlem voor een plek om volgens de eigen gewoonten te kunnen worden begraven is groot. Donderdag werd deze boodschap door een vertegenwoordiger van de Islamitische gemeenschap meegegeven aan de commissie bestuur. Verschillende raadsfracties zeiden begrip te hebben voor de behoefte, maar er gingen ook stemmen uit de raad op om naar mogelijkheden binnen de bestaande begraafplaatsen in de stad te kijken.

Oproep om ook naar bestaande begraafplaatsen te kijken

De inspreker vanuit de Islamitische gemeenschap legde uit dat het volgens de Islamitische theologie niet is toegestaan om iemand na de begrafenis nogmaals op te graven. Dat is momenteel lastig om te realiseren, omdat in Nederland het grafrecht vaak per 10 of 20 jaar wordt afgekocht.

Peter van Kessel (VVD) liep tijdens de behandeling van het agendapunt weg. Hij had geen spreektijd meer, en de voorzitter gaf hem uiteindelijk niet de mogelijkheid om de zinnen die hij had voorbereid alsnog voor te lezen. Wel vroeg Van Kessel de inspreker waarom het eeuwige grafrecht voor moslims zo belangrijk is, maar kreeg geen ander antwoord dan dat dat nu eenmaal het gebruik is vanuit het Islamitische geloof.

Het college legde de comissie drie verschillende suggesties voor. Er kan worden gezocht naar een mogelijkheid binnen de stadsgrenzen, of een plek in de regio. De derde optie was niet meewerken aan de realisatie van een begraafplaats. Volgens Meryem Çimen (D66) is het zoeken naar een regionale mogelijkheid hetgene wat de realisatie van een Islamitische begraafplaats al 30 jaar vertraagd. ,,Zo wordt de hete aardappel steeds naar de buurgemeenten doorgeschoven,'' stelt zij. Matin Abassi (PvdA) pleitte er juist voor om de behoefte in omringende gemeenten te onderzoeken.

Burgemeester Wienen stelde dat er alleen ruimte is in het groene buitengebied. Hij wees erop dat het een particulier initiatief is, maar dat de raad akkoord moet gaan met een bestemmingsplan. Volgens Jos Wienen is Haarlem de gemeente met de grootste Islamitische gemeenschap. Buurgemeenten zullen dan eerder naar Haarlem kijken om een locatie te realiseren. ,,Over gemeenten in de omgeving gaan wij niet. Ik kan me voorstellen dat het op ons terug gaat slaan.''

Volgens burgemeester Wienen zou het theoretisch ook kunnen om delen van bestaande begraafplaatsen hiervoor te reserveren. Hij denkt in dat geval dat het andere problemen met zich mee zou kunnen brengen, en dat het resultaat is dat de gemeente ook door andere Haarlemmers verantwoordelijk zal worden gehouden voor eeuwige grafrust. Dat neemt dus kosten met zich mee.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar de Islamitische begraafplaats precies zal worden opgericht. De stichting die zorg zal dragen voor de realisatie zal eerst op zoek gaan naar een beschikbaar stuk grond en vervolgens is het aan de gemeente om aan de realisatie mee te werken. Wienen heeft de fracties gevraagd om te peilen of ze de realisatie binnen de Haarlemse stadsgrenzen te peilen. In een volgende vergadering zal de Islamitische begraafplaats opnieuw worden besproken.