Kan jouw kind straks nog naar de opvang?
Kan jouw kind straks nog naar de opvang? (Foto: Rodi Media Archief)

Personeelstekorten in de kinderopvang

REGIO -  Veel sectoren kampen met personeelstekorten. De gevolgen van die tekorten overstijgen in sommige gevallen de sector zelf. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kinderopvang. Kinderopvang stelt ouders in staat om betaald werk te verrichten. Omgekeerd kan het zo zijn, dat mensen niet of minder werken omdat er geen plaats is bij de kinderopvang.

Het (grote) personeelstekort in de kinderopvang geldt voor heel Nederland. Ook onze regio heeft te maken met grote personeelstekorten. In de regio Zaanstreek-Waterland was de arbeidsmarkt voor kinderopvang in 2020 nog gemiddeld. Nu wordt de arbeidsmarktregio gekenmerkt door een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt voor kinderopvang. Ook op de langere termijn, zeker met het overheidsvoornemen om de kinderopvang voor 94% te vergoeden, is de verwachting dat de personeelstekorten verder zullen toenemen. Dit kan er voor zorgen dat wachtlijsten voor ouders verder oplopen.

Eind 2022 stonden in de drie arbeidsmarktregio’s (Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland en IJmond) samen 450 vacatures in de kinderopvang open. Vooral Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland en IJmond hebben ook nog te maken met concurrerende vraag naar personeel uit de regio Groot-Amsterdam, waar nog eens 650 medewerkers kinderopvang werden gezocht. In de drie regio’s in Noordelijk Noord-Holland stonden slechts 135 WW-gerechtigden geregistreerd met een achtergrond in de kinderopvang. Deze cijfers laten zien dat de sector zich ook moet richten op andere manieren van werving.

Krappe arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt in de kinderopvang heeft verschillende oorzaken, zo blijkt uit de UWV publicatie ‘Zij-instroom belangrijk voor aanpak tekorten kinderopvang’. Uit een peiling onder werkgevers in de kinderopvangorganisaties blijkt dat zij als drie belangrijkste oorzaken van het personeelstekort noemen: Het ziekteverzuim van werknemers (67%); Te weinig aanbod van geschikte kandidaten (66%); Langlopende tekorten die niet zijn ingelopen (51%).

Een deel van de vraag naar personeel kan worden ingevuld door mensen die vanuit een andere sector zij-instromen. Hierbij kan worden gedacht aan activiteiten-, groeps- en woonbegeleiders, verkoopmedewerkers detailhandel, kelners, barpersoneel, receptionisten, telefonisten en verzorgenden. Werkzoekenden die zich hierin herkennen kunnen overwegen de overstap naar de kinderopvang te maken. 

Het werk van een pedagogisch medewerker kinderopvang is heel divers en bestaat onder andere uit het begeleiden van kinderen bij spelactiviteiten, het observeren van gedrag van kinderen en samenwerken met ouders.


Ontwikkeling spanning op de arbeidsmarkt in de kinderopvang.