Een joint opsteken is niet meer toegestaan.
Een joint opsteken is niet meer toegestaan. (Foto: Pixabay)

Blowverbod in Amsterdamse binnenstad om overlast te beperken

REGIO - Het blowverbod in de Amsterdamse binnenstad gaat in, dat is vorige maand bekendgemaakt. Alleen op en terras van een coffeeshop is het nog toegestaan. Het verbod moet zorgen voor minder overlast van drugsgebruik in openbare ruimten door met name toeristen.

Het verbod geldt in het gehele Wallengebied, op de Dam, het Damrak en de Nieuwmarkt en geldt ook voor bewoners in deze gebieden. Wie toch een joint opsteekt, kan rekenen op een boete van 100 euro die zowel door handhavers als agenten uitgeschreven mag worden. Het verbod is onderdeel van het plan om de drukte en overlast op de Wallen terug te dringen en de veiligheid op straat te verbeteren. De aanwezigheid van toeristen trekt namelijk veel straatdealers aan die, met name ’s nachts, voor criminaliteit en onveiligheid zorgen.

Het gebied kent al jaren een alcoholverbod. Om de overlast nog verder terug te dringen, zijn de beperkingen op gebied van alcoholverkoop door winkels, cafetaria's en slijterijen op de Wallen aangescherpt en moeten de horeca en prostitutie op de Wallen eerder sluiten.