Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk om succes te behalen.
Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk om succes te behalen. (Foto: Adobe Stock)

Onderhandelen over het salaris

Leuk nieuws: je hebt gesolliciteerd naar jouw droombaan en de werkgever ziet je als de ideale kandidaat. Hoe onderhandel je over het salaris?

Heb je een prettig sollicitatiegesprek achter de rug? Laat de werkgever een bod doen. Vertel nog niet wat je salariswensen zijn en hoeveel je verdient bij je huidige baan. Wanneer jij als eerste een voorstel doet voor een salaris, heeft dat twee nadelen. Je loopt risico dat je een lager salaris noemt dan de werkgever bereid is te betalen óf je loopt het risico dat het bedrag ver boven het salaris ligt, waardoor de werkgever denkt dat je jezelf uit de markt prijst. 

Heeft de werkgever het eerste bod gedaan? Verwerp deze met een tegenbod. Onthoud: er is altijd onderhandelingsruimte. Onderhandelen in over je salaris is normaal; de werkgever zet daarom lager in. 

Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk om succes te behalen. Uiteindelijk draait het natuurlijk om het resultaat van de onderhandeling. Probeer de tijd in je voordeel te gebruiken. Je hoeft ook zeker niet gelijk antwoord te geven op een bod. Vraag enkele dagen om na te denken.

Lastig

Onderhandelen is altijd lastig. Als je het nog nooit hebt gedaan, doe je het waarschijnlijk ook niet in één keer goed. Maar zoals met alles geldt: oefening baart kunst. Probeer het gesprek eens te simuleren met een vriend/vriendin of iemand uit je familie. 

Houd de situatie op de arbeidsmarkt in de gaten. Bij een hoge werkloosheid werken hoge salariseisen waarschijnlijk niet in je voordeel.

Werk je onder een tijdelijk contract, dan kan een salarisonderhandeling bovendien negatief uitpakken. 

Denk goed na voordat je het gesprek aangaat, maar laat je niet afschrikken als je zeker weet dat je een salarisverhoging verdient.