De Groenmarkt vindt plaats op het vernieuwde Zonneplein.
De Groenmarkt vindt plaats op het vernieuwde Zonneplein. (Foto: Aangeleverd)

Groenmarkt op het vernieuwde Zonneplein

Nieuws

TUINDORP OOSTZAAN - Soms staat het sterrenstelsel in een bijzondere constellatie. Zaterdag 13 mei is zo’n dag. Op het Zonneplein wordt die dag een Groenmarkt gehouden. Bovendien wordt het vernieuwde groene Zonneplein dan ook feestelijk geopend. En 24 Uur Noord valt op 13 mei. Een reden voor alle Tuindorpers, Noorderlingen en andere geïnteresseerden om 13 mei naar het Zonneplein te komen.

De groenmarkt is bedoeld voor iedereen die groene vingers heeft. Maar juist ook voormensen die net beginnen met het vergroenen van de tuin. Uiteraard is de groenmarkt er ook als je dit gedeelte van Noord wilt zien, en alle groene activiteiten die er zijn. Voor kinderen en volwassenen is er van alles te zien, doen, proeven, ruiken en beleven. Er zijn lezingen (buurtcomposteren en stadsecoloog) en workshops (onder andere kruiden, EHBO, Wiebelwormen en 1-lijn tekenen). Er zijn buurtwandelingen (Gezond NatuurWandelen) en fietstochten. Er is een pop-up Repair Café, de Amsterdamse film ‘Onder het Maaiveld’ wordt vertoond, er komt een Zonnebloemwedstrijd, en afsluitend is er een Lentefeest.

Om 11.00 uur is de opening. Daarna kan men tot 16.00 uur zestien kraampjes bezoeken met bio/eco-kwekers, groene daken, vogelhuisjes, gierzwaluwgroep, plantjes-voor-tegels, hapjes en drankjes. 11.30 tot 14.30 uur: Workshop EHBO met kruiden door Toos Tuin. Bij mooi weer buiten en bij regen in de blauwe zaal van het Zonnehuis. De workshops duren ongeveer twintig minuten en starten om 11.30, 13.30 en 14.30 uur..

12.00 - 13.00 uur: Gezond Natuur Wandelen. Met Gezond NatuurWandelen adem je alle ingrediënten in voor een goed gevoel: buurtgenoten ontmoeten, bewegen en de mooie natuur ervaren. Op een rustig tempo en onder begeleiding van Ineke Legger loop je een uur door de groene plekken in Tuindorp Oostzaan. Verzamelen om 11.45 uur bij de trappen van het Zonnehuis.

12.00 - 13.20 uur: film ‘Onder het maaiveld’. Een film van Ignas van Schaick en Mark Verkerk, makers van onder andere de films ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘De Wilde Stad’. Aansluitend Q&A met een van de makers.

13.00 uur: workshop Tekenen in 1 lijn. Wil je creatief zijn maar zit je meestal in je hoofd als je wit papier voor je ziet? Dan is de One-Line Teken-Sessie iets voor jou! Jana Mordhorst geeft een workshop met leuke oefeningen. Je creëert tekeningen in een lijn en leert jouw perfectionisme los te laten. Jana is een kunstenaar en designer uit Tuindorp Oostzaan. Ze helpt mensen hun artistieke kant te ontdekken. De workshop start om 13.00 uur op de trap van het Zonnehuis.

13.30 - 14.15 uur: lezing buurtcomposteren (Peter Jan Brouwer); 14.00-15.00 uur: buurttuinenfietstour. Tuindorp Oostzaan kent vele groene buurt initiatieven. Daar werken bewoners samen aan het vergroenen van de wijk. Groencoach Romanee neemt je op de fiets mee langs de mooiste buurtuinen. Verzamelen om 13.45 uur aan de rechterkant van het Zonnehuis. Neem je eigen fiets mee.

15.00 - 16.00 uur: workshop Wiebelwormen. Ga je mee op wormensafari? Eerst krijg je uitleg welke verschillende regenwormen er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Daarna gaan de deelnemers op zoek naar wormen. Neem een glazen pot mee om de gevonden wormen te bewaren. Van de glazen pot wordt een miniwormenhuisje gemaakt. Je leert hoe je de wormen moet verzorgen en mag ze dan mee naar huis nemen. Aanmelden kan via ireen@balkonton.nl. Blauwe Zaal van het Zonnehuis.

15.00 -16.00 uur: lezing Stadsecoloog Fred Haayen.

15.30 - 17.00 uur: Lentefeest (Puur Natuurtuin). Vier de lente in de Puur NatuurTuin! Samen zaadbommen, vlinderkastjes en een paddenhotel maken en fruitbomen planten. Er is muziek en een vuurtje om marshmellows boven te roosteren.

Alles is gratis. Met uitzondering natuurlijk van de plantjes en andere producten bij de kraampjes. Die zijn tegen de reguliere prijs verkrijgbaar. De groenmarkt wordt georganiseerd door Groeizaam projecten en Bureau Binnentuinen. Bij Buurtbudget Noord-West kreeg het plan het hoogste aantal stemmen. Stadsdeel Noord, Tegels eruit, groen erin!, Groene Buurtjes, Stadsherstel, Puur NatuurTuin en het Zonnehuis zijn partners. Meer info: kijk voor de laatste updates van het programma op www.tegelseruit.nl/groenmarkt