Wie helpt?
Wie helpt? (Foto: Aangeleverd)

‘Geef Bartje een kans’

Nieuws

OOSTZAAN - Wat gaat er door je heen als je bij de dierenarts te horen krijgt dat je maar beter afscheid kunt nemen van je grote lieveling? Daar sta je dan met je kreupele paardje. Hij kijkt je aan met die prachtige dieptrieste ogen, hij wil zó graag leven maar hij is afhankelijk van jouw beslissing. Binnen in jou woedt een felle strijd tussen je hart en je verstand. Alles in jou verzet zich. “Bartje, wat doen we met je, ik wil je niet kwijt, maar jij mag niet lijden. Niet nog meer. Je hebt het al zo moeilijk gehad.” Wat is wijsheid? 

Door Barbara van Wijk

Begin januari kocht Tinka van Leeuwen een paardje uit Ierland van een handelaar. Het dier was ziek, verwaarloosd, mager, kreupel, hij had een blauwe waas op zijn ogen, een doffe vale vacht en hij was doodsbang en schrikkerig. Er werd een dierenarts bij gehaald en die schudde zijn hoofd. “Hij is blind aan één oog en wordt ook nog blind aan het andere oog!” 

Tinka en haar dochter Henky (13 jr.) keken elkaar aan en besloten ter plekke om het dier te besparen dat ermee gesold ging worden. “Weet je wat? We gunnen dit verschoppelingetje een paar mooie zomermaanden, dan ervaart hij tenminste nog een beetje dierenliefde en dan laten hem in het najaar inslapen.” 

Maar zover is het niet gekomen. Tinka en Henky zetten alles op alles om Bartje een paar mooie maanden mee te geven en tot hun eigen verbazing sloegen een paar stevige antibioticakuren goed aan. Na een paar weken was hij volledig hersteld. Een oogspecialist heeft zijn zieke ogen behandeld en ook die zijn redelijk goed gekomen en daarmee kwam de levenslust van Bartje terug. Hij werd steeds gelukkiger, zijn vacht begon te glanzen, hij hinnikte als hij Tinka of Henky zag, hij werd door Henky getraind en hij was zó uitbundig blij met zijn nieuwe bestaan. 

Eind goed, al goed? 

Nee, niet echt. Hij bleef kreupel en Tinka liet een specialist naar zijn been kijken. En toen kwam de man met de hamer. “Mevrouw, het is het gewricht vlak boven zijn hoef, daarmee heeft hij ooit een lelijk ongeval gehad en de schade die hij daarbij opliep is te ernstig. Daar is nooit iets aan gedaan en daardoor is binnen in zijn gewricht een lelijke vergroeiing ontstaan. Die is te ver heen, niet meer te herstellen.”

Pang! Wat nu? 

Na een paar nachtjes woelen in bed, besloot Tinka om het internet op te gaan. Zij stuurde aan diverse paardenklinieken in binnen- en buitenland de vraag of iemand Bartje kan redden. En zowaar, in Gent was een kliniek die deze operatie wel aandurfde. Het zou een zeer ingrijpende operatie worden, die minimaal € 5.000,00 ging kosten. “Maar het ging mij er alleen maar om, dat er iets aan gedaan kon worden.”

Inmiddels is Bartje geopereerd, hij maakt het naar omstandigheden redelijk goed tot grote vreugde van Tinka en Henky. Over een week mag hij waarschijnlijk naar huis, en dát kunnen de baasjes bijna niet afwachten. Tinka is dolblij, maar niet met de rekening voor deze operatie. Ze hoopt op donaties van dierenliefhebbers die willen helpen. Daarvoor heeft zij op Facebook een site opgezet: geef Bartje een kans/Crowdfunding/doneeractie.nl. Tinka is blij en uitermate dankbaar voor elke donatie.

Het paard wordt goed verzorgd.