Muziek bij het monument, vorig jaar bij de herdenking.
Muziek bij het monument, vorig jaar bij de herdenking. (Archieffoto Barbara van Wijk)

Herdenking oorlogsslachtoffers in Oostzaan

Nieuws

OOSTZAAN - Elk jaar weer herdenkt Oostzaan de onverschrokken strijders en verzetshelden in de WOII, die hun leven op het spel zetten omdat ze zich niet lijdzaam wilden laten opslokken door de vijand. Oostzaan herdenkt hen, samen met al diegenen die in tijden van onderdrukking vielen. 

Hoe mooi is het om in Oostzaan op 4 mei dicht bij elkaar te kunnen staan om al die helden in stilte met eerbied en respect te herdenken aan de voet van de Oostzaanse kerk die door al die jaren heen getuige was van hun moed én hun pijn? 

Hoe mooi is het om degenen te eren door wiens inzet wij met z’n allen in vrijheid bij elkaar kunnen komen om hen te gedenken? Zij zijn de grondleggers van onze toekomst. Zij mogen niet vergeten worden, hun daden moeten bekend blijven en keer op keer verteld worden, want een volk dat zijn geschiedenis niet kent, zal de toekomst niet begrijpen. 

Een beroemde regel uit een gedicht van de dichter H.M. van Randwijk luidt: “Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.” Hij verdient een monument voor deze wijsheid. Oostzaan herbergde veel verzetsstrijders, helden en heldinnen. Mensen die hun eigen leven, have en goed riskeerden ten behoeve van het recht op vrijheid, het grootste goed in een ieders leven. 

Programma: 19.00 uur: start herdenking met koffie en thee en gelegenheid om kaarsje op te steken; 19.45 uur: onder begeleiding van de dodenmars door het Wierings Trompetter Korps, wordt er vanaf de Grote Kerk gelopen langs de plaquette van Hannie Schaft. Iedereen kan aansluiten; 19.58 uur: Taptoe Infanterie bij het monument. Trompettist Rob Bekebrede; 20.00 uur twee minuten stilte; 20.02 uur:  Wilhelmus door Crescendo; 20.05 uur: welkomstwoord en toelichting door Evelien Leguit, Toespraak door burgemeester Marvin Polak, muzikale bijdrage van Roos Kneppers, toespraak Martin Vonk; 20.25 uur Defilé en kranslegging bij monument; de muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Christelijke muziekvereniging Crescendo o.l.v. Bart Koning; 20.40 uur: na afloop is iedereen uitgenodigd om in de KunstGreep een kopje koffie te komen drinken. Dit wordt muzikaal omlijst door de muziekvereniging Excelsior o.l.v. Lieuwe de Jong. 

Barbara van Wijk