Hoe meer je ervan baalt dat je niet kunt slapen, hoe langer het duurt voordat je daadwerkelijk in slaap valt
Hoe meer je ervan baalt dat je niet kunt slapen, hoe langer het duurt voordat je daadwerkelijk in slaap valt (Foto: Pexels/Andrea Piacquadio)

Slaaptekort veroorzaakt klachten

REGIO - Veel Nederlanders hebben last met het in slaap komen of wakker worden tijdens de nachtrust. Tat kunnen meerdere oorzaken zijn, bijvoorbeeld piekeren, last van lichamelijk klachten of het snel warm hebben.  

Wie niet kan slapen, wil toch weten waarom het niet lukt. Velen gaan op zoek op internet wat de oorzaak kan zijn van het wakker liggen. Op internet zijn veel tips te vinden om in slaap te vallen of beter te kunnen slapen. Het is wijs om dat juist niet midden in de nacht te doen, want wie zich 's nachts druk maakt, kan de slaap helemaal niet vatten.

Gevolg van slaapgebrek

Slaaptekort heeft op langer termijn gevolgen. Het kan leiden tot overgewicht, hartproblemen en Alzheimer. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Bedenk ook dat een gehaast leven niet bijdraagt aan een goede nachtrust. Of een slecht matras of kussen. Niet in slaap kunnen komen, maakt sommige mensen wanhopig. Ze kunnen de rust niet vinden en balen dat ze niet in slaap komen, wat ertoe leidt dat het steeds moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Ontspanning

Een slaapprobleem is niet alleen een probleem van de nacht. Langdurig slaaptekort zorgt ervoor dat mensen overdag problemen krijgen met hun concentratie of functioneren. Overdag ontspannen leven, zorgt voor 's nachts ontspannen slapen. Zorg gedurende de dag voor een aantal pauzes. Een wandelingetje, even zitten voor een kopje thee. Wie ervoor zorgt dat de dag rustig verloopt, heeft daar 's avonds profijt van. 

Om in te slapen, moeten lichaam en geest ontspannen zijn. Concentreer je op je ademhaling. Wees bewust waar je mee bezig ben en val dan vanzelf in slaap.


Slaap lekker!




Hoe meer je ervan baalt dat je niet kunt slapen, hoe langer het duurt voordat je daadwerkelijk in slaap valt.