Afbeelding
Foto: archieffoto RM

‘Horecaondernemers in Hoorn ontevreden over hernieuwd terrassenbeleid’

Nieuws

HOORN - VVD Hoorn en Fractie Éénhoorn hebben van horecaondernemers vernomen dat zij met grote verbazing kennis hebben genomen van het hernieuwde terrassenbeleid. “Ondernemers geven aan dat veel van de regels in de verordening een stap terug zijn naar het verleden”, laat Mitchel Sluis namens VVD Hoorn weten. “Hierdoor lijken sommige investeringen van ondernemers in een mooi terras voor niks geweest. Dat zorgt voor grote onvrede.”

“Wij zien dat er vaak een afweging wordt gemaakt in lijn met ‘veiligheid en de openbare orde’. Wij begrijpen dat veiligheid en de openbare orde erg belangrijk zijn, alleen zien wij ook dat dit nu leidt tot, in onze ogen, flinke extra belemmeringen voor ondernemers. Ondernemers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid en belang voor een veilige sfeer op en rond hun terras. De VVD-fractie roept dan ook op tot zoveel mogelijk maatwerk vanuit de gemeente richting ondernemers. Wij hebben daarom de volgende vragen voor het college:

- Hoe is over de nieuwe verordening contact geweest met de ondernemers? Op welke wijze hebben zijinspraak gehad? Wat was de reactie van ondernemers?

- Hoeveel klachten zijn er ontvangen over het nieuwe terrassenbeleid?

- Op welke punten is het nieuwe terrassenbeleid strenger dan het oude terrassenbeleid? 

- Hoe wordt omgegaan met ondernemers die afgelopen jaren specifieke investeringen hebben gedaan die niet meer volgens de nieuwe verordening mogen? Wordt hiervoor een uitzondering gemaakt? Zo nee, worden deze ondernemers dan schadeloos gesteld voor de gedane investeringen? Om hoeveel gevallen gaat het hierbij?

- Hoe wordt maatwerk en het ja-mits-, in plaats van het nee-tenzij-principe zoveel als mogelijk toegepast?

- Is de verordening ook in de vorm van een ‘handreiking’ of ‘leidraad’ aan de ondernemers overhandigd? 

- Waar kunnen ondernemers met vragen terecht over onduidelijkheden in de verordening in relatie met hun terrassen? Hoe worden deze afspreken vastgelegd?