"Ik lees graag voor en vind het leuk om mensen te vermaken met mijn hobby."
"Ik lees graag voor en vind het leuk om mensen te vermaken met mijn hobby." Foto: Jan Siebring Fotografie

Lana Sneek (11) uit Zwaag vertegenwoordigt onze provincie in Nationale Voorleeswedstrijd

Nieuws

ZWAAG - Basisschool De Wingerd in Zwaag mag trots zijn, want net als vorig jaar zit de voorleeskampioen van de provincie Noord-Holland in groep 8 van deze school! Bregje Duijn mocht vorig jaar onze provincie vertegenwoordigen; dit jaar is het de eer aan Lana Sneek (11) uit Zwaag. Zij gaat het woensdag 24 mei tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd opnemen tegen de elf andere finalisten in TivoliVredenburg in Utrecht. En haar klasgenoten, ouders, zusjes, opa’s en oma’s gaan natuurlijk mee om haar aan te moedigen. 

De perfecte voorlezer bestaat volgens mij niet 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8 en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Lana is het daar helemaal mee eens. “Lezen is heel erg belangrijk, voor ieder kind”, zegt ze. “Je leert veel nieuwe woorden en als je goed kan lezen, ben je vaak ook goed in begrijpend lezen, een heel belangrijk vak op school. En ik vind lezen ook leuk. Je kunt even in de wereld van iemand anders duiken en je helemaal afsluiten van de buitenwereld.” Lana heeft een abonnement op de Tina, vindt strips heel leuk, maar leest ook boeken van bijvoorbeeld Carry Slee of boeken over de oorlog. “Dat zijn wel heftige onderwerpen. Lezen is mijn hobby, maar het is wel belangrijk dat je een mooi of leuk boek leest. Anders is er niets aan. Dus ik zou zeggen: ga naar de bibliotheek en kies een mooi boek uit. Mijn ouders hebben mij altijd aangemoedigd om veel te lezen. Mijn vader en moeder lezen me vaak voor. Een tijdje terug hebben we samen het boek ‘Operatie zeer ernstige ramp’ van Tosca Menten gelezen en daar hebben we heel hard om gelachen. Daarom heb ik dat boek ook uitgekozen voor de finale.” Elke deelnemer mag maximaal vijf minuten een zelfgekozen fragment voorlezen. “Daarvoor ben ik nu hard aan het oefenen. Ik lees dan voor aan mijn ouders en vraag daarna of ze nog tips hebben. Intonatie is heel belangrijk, maar ook contact maken met het publiek en het verhaal goed overbrengen. Dat zijn dingen waar ik goed op ga letten. Je kunt het nooit helemaal perfect doen, want de perfecte voorlezer bestaat volgens mij niet.” Daarnaast moeten de deelnemers allemaal ‘onvoorbereid voorlezen’ uit een boek dat ze nog niet kennen. “Ik heb wél vandaag thuis het boek al ontvangen: ‘Mot en de metaalvissers’ van Sanne Rooseboom. Die ga ik natuurlijk lezen, zodat ik weet waar het over gaat. Maar welk fragment het wordt, dat weet ik dus nog niet.” Of ze een kans maakt in Utrecht? Lana heeft natuurlijk geen idee. “Misschien een beetje”, zegt ze voorzichtig. “Maar ik vind het vooral leuk om mee te doen. Ik lees graag voor en vind het leuk om mensen te vermaken met mijn hobby”, lacht ze. 

De winnaar krijgt een grote beker en mag een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag zijn. In totaal deden maar liefst 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee. Dat Lana nu bij de laatste twaalf zit, is op zich al een ontzettend knappe prestatie. Nieuwsblad Hoorn wenst haar 24 mei heel veel succes!

Meer informatie over de Nationale Voorleeswedstrijd: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl .