V.l.n.r.: Cesar, Anna en hun zoontje Benjamin (steungezin), Kay en zijn moeder Martine (vraaggezin) en Irene Maas, coördinator Buurtgezinnen Hoorn.
V.l.n.r.: Cesar, Anna en hun zoontje Benjamin (steungezin), Kay en zijn moeder Martine (vraaggezin) en Irene Maas, coördinator Buurtgezinnen Hoorn. Foto: Jan Siebring Fotografie

Buurtgezinnen in Hoorn: al veertien mooie koppelingen gemaakt

Nieuws

HOORN - Buurtgezinnen koppelt onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Ook in de gemeente Hoorn is Buurtgezinnen sinds september 2022 actief. Coördinator Irene Maas (44) heeft in acht maanden tijd al veertien succesvolle koppelingen tussen vraaggezinnen en steungezinnen gemaakt. Eén van die mooie voorbeelden is het verhaal van Martine Schouten (45) uit Hoorn, alleenstaande moeder van Kay (3). Haar zoontje wordt om de week op de zondag door Cesar Zachte (36) en Anna Lagendijk (34) opgevangen. Zij hebben ook een zoontje van drie jaar, Benjamin.

Ik heb nu weer tijd om echt even op te laden

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. En die geen familie, buren of vrienden in de buurt hebben, waarop ze een beroep kunnen doen. “Bij Buurtgezinnen vinden we het belangrijk dat we elkaar wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen”, legt Irene uit. “Dat voorkomt dat problemen erger worden en kinderen in de jeugdzorg terecht komen. Ik vind het geweldig dat ik mijn steentje mag bijdragen en mensen aan elkaar mag verbinden om er zo samen voor te zorgen dat een kind veilig mag opgroeien met liefde en aandacht.”

Warm bad

Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Martine vertelt: “Ik ben chronisch ziek en wilde heel graag wat lucht krijgen. Even een dagje rust. Als alleenstaande moeder kom je daar nauwelijks aan toe. Ook leek het me voor Kay goed om een ‘normale’ gezinssituatie van dichtbij mee te maken. Om te zien dat het ook anders kan. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam zo bij Buurtgezinnen uit. Nadat ik me had aangemeld, werd ik nog dezelfde dag door Irene gebeld. Zij is bij me thuis geweest om kennis te maken. Het voelde voor mij meteen als een warm bad waar ik in terecht kwam.” Irene vertelt verder: “Ik probeer altijd binnen 48 uur na aanmelding een afspraak met de hulpvrager te maken. Tijdens dit gesprek komen we er dan achter wat de hulpvraag precies is en wat er vanuit Buurtgezinnen mogelijk is. Na de kennismaking met Martine had ik al snel een oplossing voor haar. Dat waren Cesar en Anna.”

Opladen

Cesar en Anna hadden zich nog maar net als steungezin aangemeld. “Wij kregen een folder van Buurtgezinnen onder ogen en waren meteen enthousiast”, vertelt Anna. “Onze zoon Benjamin is enig kind en op deze manier zou hij thuis makkelijk met een ander kindje in contact kunnen komen. Bovendien wilden we graag een ander helpen.” Martine: “Heel fijn dat er zo snel een steungezin gevonden was. Natuurlijk hebben we eerst met elkaar kennisgemaakt, waarna we hebben afgesproken dat Kay om de twee weken naar Cesar en Anna toe gaat. Op die dagen kan ik dan echt even opladen. Ik rommel wat in huis of ga een eind met mijn hond wandelen. Het geeft me heel veel rust.” “En wij vinden het op onze beurt heel fijn dat we Martine op deze manier wat kunnen ontlasten”, zegt Cesar.

Gezellig

Kay kijkt altijd weer uit naar het moment dat ‘ie naar Benjamin gaat. “Ze zijn bijna even oud en hebben een goeie klik met elkaar”, vertelt Anna. “Als Kay er is, proberen we altijd wel samen naar buiten te gaan. Naar de stadsspeeltuin bijvoorbeeld, of we gaan een rondje fietsen. Ook blijft Kay altijd bij ons eten. We vinden het erg gezellig als hij er is. Benjamin is dol op Kay en vraagt regelmatig wanneer hij weer bij ons komt.” Martine: “Dat geldt voor Kay ook hoor. Hij heeft het thuis heel veel over Anna, Cesar en Benjamin. En het fijne is: ze wonen vlak bij ons, in dezelfde wijk.” 

Nieuwe steungezinnen

Dit is een van de vele voorbeelden van mooie koppelingen tussen twee gezinnen. “Ik ben uiteraard heel blij met al die mooie matches die er al gemaakt zijn”, benadrukt Irene. “Maar nieuwe steungezinnen uit de gemeente Hoorn zijn heel welkom. Wie interesse heeft of meer informatie wil, kan contact met mij opnemen. We starten altijd met een proefperiode van twee maanden en evalueren daarna hoe het gaat. Is iedereen blij met de gemaakte afspraken en gaat het onderling goed? Dan zetten we de koppeling door en blijf ik als coördinator twee jaar lang aanspreekpunt.” Goed om te weten: ook alleenstaanden en senioren kunnen steunouder zijn. Verder wordt van steungezinnen een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd.

Iedereen heeft vuile was

Ten slotte wil Irene graag benadrukken dat het helemaal oké is om hulp te vragen. “Er rust nog een groot taboe op het vragen van hulp aan een ander. Voor je gevoel hang je de vuile was buiten. Een kleine geruststelling; iedereen heeft vuile was! En dat terwijl een ander jou met veel plezier wil helpen. We mogen en kunnen het samen doen. In mijn rol als coördinator van Buurtgezinnen zie ik dagelijks ouders die ook hebben geworsteld met deze gedachten. En achteraf delen ze altijd dezelfde mening: ‘had ik het maar eerder gedaan!’. Hulp vragen is een teken van groei en niet van falen.”

Irene is te bereiken op 06-20915005 of via irenemaas@buurtgezinnen.nl. Kijk voor meer informatie op www.buurtgezinnen.nl . Gezinnen die zelf op zoek zijn naar een steungezin, kunnen uiteraard ook bellen met Irene of terecht op de website. Kijk ook op de Facebookpagina: Buurtgezinnen in Hoorn.