Op welke manieren bepaalt onze omgeving, fysiek maar ook relationeel, in hoeverre we onszelf kunnen zijn?
Op welke manieren bepaalt onze omgeving, fysiek maar ook relationeel, in hoeverre we onszelf kunnen zijn? (Foto: aangeleverd)

Queer-kunstproject bij Hotel Maria Kapel

HOORN - Bij kunstenaarsresidentie en tentoonstellingsruimte Hotel Maria Kapel (HMK) in Hoorn verblijven doorlopend kunstenaars om te werken aan bijzondere kunstprojecten. Momenteel verwelkomt HMK kunstenaar Sijben Rosa. In project 'A little bit like the soul' wordt onderzocht welke factoren hebben bijgedragen aan de vertraging in het ontdekken van diens eigen queer-zijn toen Sijben opgroeide in Hoorn. Op welke manieren bepaalt onze omgeving, fysiek maar ook relationeel, in hoeverre we onszelf kunnen zijn? De uitkomst van dit onderzoek wordt getoond bij HMK op zaterdag 20 mei van 15.00 tot 19.00 uur.

In de film & performance heroverweegt Sijben heteronormatieve normen aan de hand van een zelfgemaakt sculptuur. In de film zien we vier mensen die zich als queer identificeren een week lang met dit object samenleven - als een zelfgekozen familie die breekt met traditionele (gender)rollen. Gedurende de vertoning, die begint om 16.00 uur met een introductie door wethouder Axel Boomgaars, vindt een performance-interventie plaats. De kunstenaar gaat aansluitend in gesprek over de film met filosoof Simon van der Weele en het programma wordt afgesloten met drankjes en soep. Iedereen is welkom om het evenement bij te wonen.

Het thema 'queerness' staat centraal in dit kunstproject. Queerness is een geuzennaam en een leenterm uit het Engels die wordt gebruikt als verzamelnaam voor mensen die seksualiteit- of genderdivers zijn.

Naast de performance-film organiseert Sijben een Queer Clay Club op 16, 23 en 30 juni waarin jongeren uit Hoorn samenkomen om te kleien in de kapel. Zij kunnen zich nog inschrijven via info@hotelmariakapel.nl .


Hotel Maria Kapel, Korte Achterstraat 2a in Hoorn. Open: donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.hotelmariakapel.nl .