Wethouder Gerben Grinhuis en Jos Oostebrink, voorzitter van De Zeehoek.
Wethouder Gerben Grinhuis en Jos Oostebrink, voorzitter van De Zeehoek. "We willen duidelijkheid voor onze inwoners." (Foto: JH/Rodi Media)

'Wegens personeelsgebrek moeten we zwembad De Zeehoek sluiten'

WERVERSHOOF - De spreekwoordelijke druppel heeft de emmer doen overlopen, in dit geval het zwembad. De druppel is het personeelsgebrek om alle activiteiten van De Zeehoek op de agenda te houden. "Daarom zetten wij ons in, met het personeel wat we hebben, om alle kinderen, die momenteel bij ons zwemles krijgen, te laten slagen", zegt Jos Oostenbrink, voorzitter van stichting Zwembad De Zeehoek in Wervershoof.

De Zeehoek sluit 31 juli voor publiek

Wethouder Gerben Gringhuis gaf gemeenteraad van Medemblik in de raadsvergadering van 26 januari al te kennen dat het zwembad alleen open kan blijven als er voldoende financiƫle middelen zijn, de veiligheid van de zwemmers niet in het geding komt en dat er voldoende personeel is om het bad draaiende te houden. En dat laatste punt is het probleem.


"Omdat er al sinds 2015 nagedacht wordt hoe we het zwembad open kunnen houden, geeft dat onduidelijkheid aan ons personeel. Die onzekerheid breekt mensen op  Heel begrijpelijk dat ze op zoek gaan naar zekerheid door een andere baan aan te nemen. Maar dat betekent wel dat we met het huidige personeel niet de capaciteit hebben om alles wat we willen voor onze bezoekers te blijven doen, denk aan discozwemmen en andere leuke activiteiten. We richten ons nu echt op het laten slagen van de kinderen die momenteel zwemles hebben. Nieuwe klanten nemen we niet meer aan. We hebben nog drie afzwemmomenten, dat zijn zo'n zevenhonderd kinderen verdeeld over april, begin juni en eind juli. De zwembadmedewerkers doen er alles aan om de kinderen te laten slagen."

Vervanging

Wethouder Gringhuis vult aan: "Als er nog een aantal kinderen zijn die niet kunnen afzwemmen, gaan we ons inzetten dat die worden ondergebracht bij andere zwemlesaanbieders. Hopelijk met voorrang, omdat ze al zo dichtbij hun zwemdiploma zijn. Ik wil maar even benadrukken dat er niets te wijten valt aan het personeel of de stichting. Er moest een besluit komen, al was het alleen maar om duidelijkheid te geven aan het personeel en alle inwoners van Wervershoof. Maar ook van de omliggende kernen in de gemeente Medemblik en de andere Westfriese gemeenten. Veel bezoekers komen namelijk uit de regio. We weten niet of het mogelijk is om alle kinderen uit de gemeente Medemblik onder te brengen bij binnenzwembaden Zuiderzee in Medemblik en in Het Grootslag in Andijk. Maar iedereen kampt met wachtlijsten en die worden door de sluiting van De Zeehoek natuurlijk vergroot."

Sluiting

Het bestuur bracht 3 maart haar personeel op de hoogte van de sluiting. De definitieve sluiting kwam eerder dan verwacht. "Ondanks dat het zwembad haar deuren op 31 juli sluit voor publiek, betekent het niet dat wij direct stoppen. Er moet nog veel achter de schermen gebeuren", zegt Jos. "Het pand staat nog een tijdje, daar moet de overdacht voor worden geregeld. Organisatorisch moet er nog veel gebeuren."

'Als een bom'

Het nieuws sloeg vorige week in als een bom. "Onder de inwoners van Wervershoof leeft dit enorm. Het is een hard gelag voor hen, voor het personeel en voor onze klanten. Maar door deze duidelijkheid kunnen we verder kijken en in openheid met de gemeente praten over wat moet gebeuren."

Vooruitzicht

Plannen zijn er... de gemeente wil graag woningbouw op het perceel van het zwembad. Ook daar moet binnenkort over vergaderd worden. De aanvraag voor het voorbereidingskrediet om het Zeehoekterrein te ontwikkelen voor woningbouw staat op de raadsagenda in april. "Wanneer de eerste paal de grond ingaat, kan ik niet zeggen", meldt de wethouder, "maar we pakken de woningnood aan door nieuwe woningen te bouwen in onze gemeente. Een belangrijk onderwerp dat bij onze inwoners leeft."