Tijdens de lezing zal worden verkend waar de populariteit van opvoeringen van het lijdensverhaal van Jezus vandaan komt.
Tijdens de lezing zal worden verkend waar de populariteit van opvoeringen van het lijdensverhaal van Jezus vandaan komt. (Foto: Pixabay)

Leerhuisavond met Ernst van den Hemel

GROOTEBROEK - Tijdens de leerhuisavond op donderdag 23 maart om 20:00 uur in de Oude Kerk aan de Zesstedenweg 189 te Grootebroek komen de volgende onderwerpen ten pas: waarom Nederlanders 'Passie' spelen, de populariteit van de Matthäus, the Passion en andere Passiespelen in historisch perspectief.

Tijdens de lezing zal worden verkend waar de populariteit van opvoeringen van het lijdensverhaal van Jezus vandaan komt. We bespreken o.a. Middeleeuwse passiespelen, waarbij op spectaculaire wijze allerlei special effects uit de kast getrokken werden, de opvallende populariteit van Bach’s Matthäus Passion in Nederland en The Passion. Hoewel natuurlijk heel verschillend, hebben deze passiespelen ook heel wat met elkaar gemeen: via multimediaal spektakel worden miljoenen mensen geraakt, ook in Nederland. Ernst van den Hemel put hierbij uit zijn boek 'Passie voor de passie, De Matthäus, The Passion en andere passiespelen in ontkerkelijkt Nederland' (Ten Have 2020).

Informatie

De leerhuisavonden beperken zich niet tot eenrichtingsverkeer. Na de pauze is er alle gelegenheid voor vragen en discussie. Met de hoop dat het tot een levendige en interessante gedachtewisseling komt. Iedereen is donderdag 23 maart om 20:00 uur welkom in de Oude Kerk, gelegen aan de Zesstedenweg 189 te Grootebroek.