Vaak komen mensen met meer stress thuis dan dat ze vertrokken.
Vaak komen mensen met meer stress thuis dan dat ze vertrokken. (Foto: Adobe Stock)

Zó ga je stressvrij op vakantie

Vakantie hebben betekent mooie vooruitzichten. In een wereld waarin deadlines en maandelijkse verplichtingen elkaar in rap tempo opvolgen, is het toch wel even lekker om nergens aan te hoeven denken. Ontregelen van het geregel. Maar vaak komen mensen met meer stress thuis dan dat ze vertrokken. Hoe kan dat nou beter?

Heerlijk. Een welverdiende vakantie kan nieuwe energie, inzichten en een onverwachte oplossing geven voor dat ene ingewikkelde probleem. Dat is ontzettend fijn, maar vaak duurt het - door stress - soms dagen voor je dat punt bereikt. Stress kan een optelsom zijn van verschillende zaken die spelen en daardoor niet meer in verhouding staan met een enkel probleem. Op vakantie kan een andere invalshoek op het probleem worden gegeven. Vaak ook los van de emotie. Meer helder en anders nadenken. Ontspanning is goed voor de mens. Dat weten we stiekem ook wel, maar we komen er soms simpelweg gewoon niet aan toe.

Niksen helpt niet

Wanneer je op vakantie bent, kunnen oplossingen voor bestaande problemen zich plotseling aandienen. Mede gestimuleerd door prikkels die bijdragen aan creatief denken, namelijk: een andere fysieke, natuurlijke en sociale omgeving. Creatief denken betekent loskomen van bestaande patronen. Stress is echter een creativiteitskiller. Het helpt overigens niet om te gaan piekeren over stress. Ook die afslag kan je brein soms nemen, zelfs op vakantie. Vervelend uiteraard. Erik Scherder, neuropsycholoog aan de VU in Amsterdam, weet hier meer over te vertellen. Niksen helpt niet. Dat is wat hij stelt over stress. Ga dus niet denken dat een vakantie helpt tegen stress. Wat helpt er dan wel?

Remedie

Luister geregeld naar muziek, beweeg voldoende, leer iets nieuws, slaap voldoende en stop vooral met multitasken. Dat zijn de belangrijkste tips om beter om te gaan met stress. Om dus echt uitgerust en ontspannen te kunnen genieten van een vakantie is het een voorwaarde om dit in acht te nemen. Stress in balans houden, ook in het dagelijkse leven. 


Het is er nou eenmaal en dit is de beste remedie om er mee om te gaan, volgens de wetenschap. Als dat lukt, kan creativiteit en creatief denken pas écht tot ontplooiing komen. Stress is namelijk de killer. Dan is ontregelen van al het geregel ineens heel prettig. Terug op Schiphol, maar wél vol nieuwe energie en nieuwe inzichten.