Tweede Wereldoorlog beelden in kleur.
Tweede Wereldoorlog beelden in kleur. (Foto: aangeleverd)

Lezing in Oorlogsmuseum

MEDEMBLIK - Hans Nauta geeft vrijdag 24 maart om 20.00 uur een lezing over de Tweede Wereldoorlog in de jaren ’40 bioscoop-theaterzaal van Oorlogsmuseum Medemblik, aan Zeldenrust in Medemblik. Het onderwerp is De Luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur.

Het merendeel van het beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog is vooral in zwart/wit. Het benadrukt de lange tijd die inmiddels is verstreken en creëert een afstand. Met hedendaagse nieuwe technieken zijn echter de originele zwart/wit foto’s in te kleuren, hetgeen de geschiedenis opeens tastbaar maakt, alsof het gisteren gebeurd is.


Met de lezing over de luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur wordt het samenhangend verband gepresenteerd tussen de geallieerde luchtaanvallen op belangrijke doelen in Noord-Holland en de luchtverdediging van Duitse zijde. Diverse bijzonderheden rondom de verschillende vliegvelden, gebombardeerde doelen, luchtafweer en radarstellingen komen aan de orde.

Onderzoek

Hans Nauta (1967) doet al bijna veertig jaar gedetailleerd onderzoek naar alle aspecten van de luchtoorlog boven Noord-Holland en weet het publiek te boeien door ze tijdens de lezing interactief te betrekken.


Een kaart kost 10 euro, voor vrienden 8 euro, en is te bestellen via www.oorlogsmuse ummedemblik.nl.