De gevonden schat van Lorenzo Ruijter.
De gevonden schat van Lorenzo Ruijter. (Foto: gemeente Opmeer)

De schatvondst van Hoogwoud te zien in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

OPMEER - Een detectorzoeker vond in 2021 in Hoogwoud een duizend jaar oude goudschat: vier versierde gouden hangers in de vorm van een maansikkel. Daarbij vond hij twee stroken goudblad die aan elkaar passen en 39 kleine zilveren munten. De datering van de munten in de periode 1200-1250 geeft aan dat de kostbaarheden rond het midden van de dertiende eeuw in de grond zijn verstopt. De sieraden waren toen al twee eeuwen oud, een duur en gekoesterd bezit.  

Gouden sieraden uit de ‘Hoge Middeleeuwen’ zijn in Nederland uiterst zeldzaam en de periode waarin deze schatvondst is begraven, is er een van belangrijke historische gebeurtenissen. Het is de onrustige tijd van de oorlogen tussen Westfriesland en het graafschap Holland, en het sneuvelen van de Hollandse graaf en koning Willem II in de omgeving van Hoogwoud. Daarmee zijn deze sieraden en munten van grote betekenis voor de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland en Westfriesland en zelfs van (inter-) nationaal belang.  

Detectieverbod in gemeente Opmeer

Het opsporen van het metalen vondstmateriaal met een detector is een geliefd tijdverdrijf bij hobbyschatgravers. Om te voorkomen dat detectiezoekers in particuliere en gemeente gronden gaan zoeken, geldt in de gemeente Opmeer een totaalverbod op detectie zoeken zonder certificaat. Dit besluit is ook genomen om het bodemarchief te beschermen. Het verbod geldt niet voor bedrijven of organisaties met een daartoe verleend certificaat.  

Te zien in Leiden 

Na zijn ontdekking heeft de vinder, detectorzoeker en historicus Lorenzo Ruijter, de vondsten van Hoogwoud formeel gemeld bij Archeologie West-Friesland. Omdat het gaat om een archeologische ontdekking van nationale betekenis, is er voor gekozen om de vondst tijdelijk in bruikleen te geven aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar de nationale collectie archeologie wordt beheerd en gepresenteerd. De schatvondst is tot half juni te zien in de centrale hal van het museum en later dit jaar in de nieuwe tentoonstelling ‘Het Jaar 1000’ (13 oktober 2023 tot en met 17 maart 2024). 

Meer weten over de vondst in Hoogwoud?

In het gemeentehuis en de bibliotheek kan men een folder ophalen waarin alle informatie staat over de schat van Hoogwoud. Ook is de folder te downloaden via www.archeologiewestfriesland.nl/publicatie/aiwf-34/


Burgemeester Van den Hengel schudt historicus en detectorzoeker Lorenzo Ruijter de hand.