Chauffeurs v.l.n.r. Ton Brandhoff, Rob de Winter, André Vriend, Tetje Johns, Hendrik Johns, Gerrit van Zuidam en Adriaan van Laarhoven.
Chauffeurs v.l.n.r. Ton Brandhoff, Rob de Winter, André Vriend, Tetje Johns, Hendrik Johns, Gerrit van Zuidam en Adriaan van Laarhoven. (Foto: aangeleverd)

Westfriezen rijden Tour du ALS

Nieuws

Zes vrachtwagenchauffeurs maken zich op voor een lange rit naar de plaats Malaucène bij de Mont Ventoux in Frankrijk. Samen zorgen ze ervoor dat alle benodigdheden voor het evenement van Tour du ALS tijdig op de plek van bestemming zijn. 

Tour du ALS is een jaarlijks evenement om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Honderden fietsers, hardlopers en wandelaars beklimmen samen de Mont Ventoux. De elfde editie vindt dit jaar op 8 juni plaats. Ze hebben daar vijf vrachtwagens voor tot hun beschikking.

“Het is een prachtig evenement voor een goed doel”, laat chauffeur André Vriend uit Zwaagdijk-Oost weten. Wat Vriend zomaar opviel is dat de sponsoren van de vrachtwagens en of opleggers voor 80% van Westfriese bedrijven zijn. Brandhoff is planner en organisator. Alles wat nodig is voor het evenement nemen ze mee, onder meer aggregaten, kabels, verdeelkasten, tafels, stoelen, keukenapparatuur, beeld en geluidsinstallatie. Op de dieplader is ook een kleine shovel mee met palletvorken die de vrachtwagens kan lossen/laden en de spullen allemaal op zijn plaats zet.

In een speciale koel/vries trailer zit het eten en drinken voor alle vrijwilligers en dat zijn er veel. Om het ontbijt en diner klaar te maken waren er vorig jaar leerlingen mee van een koksschool. Dit is voor hen een mooie ervaring en leermoment. De chauffeurs hebben - heen en terug - ongeveer 2.500 kilometer voor de boeg en vertrekken op vrijdag 2 juni. Ieder begint vroeg met laden, allemaal op verschillende plaatsen en verzamelen op een parkeerplaats bij Eijsden net onder Maastricht. Daarna rijden ze samen in etappes naar Malaucène waar ze zondag rond de middag arriveren. Daar kan vanaf dat moment alles worden uitgeladen en opgebouwd. De Fransen zetten daar een grote tent neer.

Als het evenement is afgelopen wordt alles weer afgebroken, ingeladen en teruggebracht naar Nederland. In totaal zijn ze tien dagen weg en komen dan zondag weer thuis. 

Bij de vorige editie van Tour du ALS haalde André boven verwachting 5.400 euro op. Hij wil dit jaar weer een mooie bedrag ophalen, maar dat kan alleen door steun van u. 

Doneren aan stichting ALS kan via https://vrijwilligers.tourduals.nl/fundraisers/andre-vriend