Leren de koeien beter te begrijpen.
Leren de koeien beter te begrijpen. (Foto: aangeleverd)

Praatje maken met koeien

OPMEER - Bezoekers van het Rundveemuseum kunnen op zondag 21 mei beter leren communiceren met de koeien. In het weiland achter het museumgebouw in Aartswoud legt Leonie Cornips in twee sessies uit hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. 

De sessies beginnen om 13.00 en 15.00 uur. Per ronde kunnen 25 personen meedoen. Van de bezoekers wordt verwacht dat ze goed ter been zijn, het weiland ligt namelijk wat verder weg.

Bijzonder hoogleraar

Leonie Cornips doet als bijzonder hoogleraar taalcultuur al een aantal jaar serieus onderzoek naar de communicatie van koeien. Zij doet veldwerk op verschillende bedrijven. Uitgezocht is dat koeien veel verschillende geluiden produceren. Volgens Leonie zeggen koeien zachtjes hallo tegen andere koeien, maar ook tegen mensen die ze herkennen en die ze beschouwen als lid van de kudde. Daarin zijn weer een aantal patronen te herkennen. 


Leonie is nieuwsgierig naar die verbanden en leert de toehoorders op 21 mei zeker anders naar het loeien van koeien luisteren en vooral naar het gedrag van koeien kijken. Maar of de deelnemers ze allemaal gaan verstaan? Nog veel is dan niet duidelijk, maar het begin is er. De koeien loeien tenslotte niet voor niets, dus is het mooi als mensen ze beter begrijpen.


Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree is 4 euro, voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat 2 euro. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. 

Voor bezoek graag reserveren via info@rundveemuseum.nl.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Moeoeoeh!