Hoe heet wordt het deze zomer?

Met dit natte en koude voorjaar zou je het niet zeggen, maar de kans is groot dat het hitterecord in Nederland dit jaar weer wordt gebroken. Het wordt steeds warmer en de warmte wordt langer vastgehouden. Met name in steden of in een versteende omgeving. Onderzoek wijst uit dat in een dergelijke omgeving het vaak veel warmer is dan in een park, een bos of op het platteland

Vooral 's nachts blijft het langer warm. Het verschil kan oplopen tot wel 12°C. Hoge temperaturen hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Slecht slapen, stress en zelfs hittestuwing. Maar wat kunnen we er tegen doen? Als we op vakantie gaan, naar bijvoorbeeld Griekenland, zien we veel witte gebouwen die tot 50% minder zonlicht en dus warmte absorberen.

Tegenwoordig kiest men vaker voor groene daken, wat mooi oogt en goed past in het stadsbeeld van de toekomst. Dit gecombineerd met een systeem dat regenwater vasthoudt, is niet alleen mooi, gezond en verkoelend, maar het scheelt ook in de kosten van de airconditioners, die voluit werken met deze hitterecords.

Bomen zorgen voor schaduw, absorberen koolstofdioxide, geven zuurstof en frisse lucht af en zorgen voor een verkoelend effect. Bladverliezende bomen zijn ideaal voor stedelijke gebieden, omdat ze dat gebied in de zomer afkoelen en tijdens de winter geen warmte blokkeren. Het is niet altijd mogelijk om in elke tuin bomen te planten, maar elke beplante wand, dak, aangelegde border of grasstrook draagt bij aan het verminderen van de hittestress. Denk daaraan als je een tuin ga aanleggen.

Wat kan je tegen de hitte doen? Overdag de ramen en deuren sluiten en de zon buiten houden. Als de zon ondergaat, alle ramen en deuren opendoen en de wind naar binnen laten. Het helpt om de binnentemperatuur te verlagen. 

Tip: blijf drinken! Er gaat niets boven de herstellende kracht van goed, schoon drinkwater. En zorg dat je altijd een fles water meeneemt. Misschien kun je je nog de DamtotDamloop herinneren, waarbij een dode viel door de warmte? Toen werden er ook extreme temperatuurverschillen gemeten. Dus kijk uit met zware lichamelijke inspanning als het heet is.

Maar verreweg de meeste dagen is het niet heet en is (buiten)sporten alleen maar goed! Zet 'm op en blijf gezond!


Bron: www.wavin.com.

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.