Een tekort aan huisartsen is voor velen ondenkbaar.
Een tekort aan huisartsen is voor velen ondenkbaar. (Foto: Adobe Stock)

'Ook in onze regio dreigen huisartsenpraktijken om te vallen'

Vervolg van de voorpagina.


René Kant: "Als zij een huisarts nodig hebben, zorgt dat voor piekdrukte. Online weten zij de weg niet, ook door de taalbarrière. In het werkseizoen zijn ze verzekerd, maar zodra het werk ophoudt, stopt ook de verzekering. Dan moeten ze terug naar hun thuisland, maar dat is niet altijd zo simpel. Ook is er veel verborgen armoede. Tijdelijke contracten maken de toekomst onzeker. Mensen kunnen de kosten van een zorgverzekering nauwelijks dragen en zijn vaak onderverzekerd. Als ze uiteindelijk toch bij de huisarts komen, blijkt de zorgbehoefte complexer en zijn de kosten hoger dan had gehoeven."

Toekomst huisartsenzorg

De verschuiving naar digitale middelen is al geruimte tijd gaande. Steeds vaker worden mensen verwezen naar www.thuisarts.nl en zorgportaal online. Daar zijn antwoorden op eerste zorgvragen te vinden en kunnen patiënten uitslagen en medicatievoorschriften bekijken. "Handig, maar niet voor iedereen", zegt René. "Het ontbreekt veel oudere patiënten aan digitale vaardigheid. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, omdat ze antwoorden verkeerd interpreteren, de klachten niet goed begrijpen of al helemaal niet weten waar ze moeten zijn. Wie in de toekomst toch persoonlijk contact wenst, doet dat via een videocall of reizen mensen vanuit de dorpen naar gezondheidscentra in de grotere plaatsen. De wachttijd is waarschijnlijk langer en de vraag is of je de dienstdoende arts wel kent, of hij jou. Goede zorg blijft, de huisarts als vertrouwenspersoon verdwijnt."

Huisartsenconsult 

Het huisartsenconsult gaat van tien naar vijftien minuten. Dat staat haaks op de problematiek die gaande is. "Dat lijkt inderdaad niet met elkaar te stroken, maar is wel een goede ontwikkeling. Natuurlijk vraagt het om maatregelen. Enerzijds verwijzen we mensen naar digitale tools, zoals www.thuisarts.nl, de app ‘Moet ik naar de dokter?' en helpen we waar het kan vaker via een videoconsult en per e-mail. Anderzijds hebben we meer tijd voor patiënten met een meer complexe zorgvraag en kunnen we sneller passende zorg bieden. Vanuit het IZA akkoord gaat de overgang van tien naar vijftien minuten stapsgewijs. Onze praktijk stroomt in september in. De laatste groep huisartsen in onze regio stroomt in januari 2024 in. Althans, als alle praktijken standhouden, anders is het niet haalbaar en hebben we een groot probleem."

'We hebben elkaar nodig

Kan deze teloorgang van huisartsen worden gestopt? Dat is de hoofdvraag die ZZWW bezighoudt. "Wij gaan er wel voor, maar dat kunnen wij niet alleen", legt René uit. "Dit gaat iedere burger aan en we hebben elkaar nodig om het tij te keren. We moeten een beroep doen op de beleidsmakers en verzekeraars die veel macht hebben. Zij moeten het praktijkhouderschap weer aantrekkelijk maken en eerstelijns zorginstanties beter op elkaar laten aansluiten. Dat voorkomt lange wachttijden.Veel is ontstaan vanuit een roep om meer regels. Vanuit overheden is er een grote controledwang en achterdocht. Dat zien we in de hele samenleving. Alle risico's moeten worden uitgebannen. Dat is heel lastig om te draaien. We willen allemaal graag dat het leven maakbaar is, maar niet alles wat kan, moet ook. Zorg is maatwerk en mensenwerk. Daar hoort flexibiliteit, begrip en openheid bij. Als burger ben je óók kiezer. Denk goed na over de stem die je uitbrengt bij zowel landelijke als gemeenteraadsverkiezingen. Ook waar het gaat om de gezondheidszorg. Regionale bijeenkomsten zoals ZZWW initieert, geven burgers een mogelijkheid om concreet mee te denken. Laat ook daar je stem horen."




ZZWW onderschrijft de problematiek rondom de toekomst van de huisarts en verzorgt op 31 mei om 19.30 uur de bijeenkomst Heeft u straks nog een huisarts? in Theater Het Postkantoor,  Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel. Met sprekers vanuit de Zorgkoepel, de zorgverzekeraar en de gemeente. Gratis toegankelijk voor iedereen. Praat u mee? Aanmelden kan via https://zzww.nl/bijeenkomst/