Innovatieve ideeën voor het platteland in Westfriesland. Kom 23 februari naar de bijeenkomst in Wieringewerf.
Innovatieve ideeën voor het platteland in Westfriesland. Kom 23 februari naar de bijeenkomst in Wieringewerf. (Foto: Adobe Stock)

Nieuwe subsidie voor leefbaar, duurzaam en vitaal Westfriesland

Algemeen

LEADER startte vanaf 2023  een nieuwe periode. LEADER is een vijfjarig Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat speciaal bedoeld is voor (kleinschalige) lokale projecten die van belang zijn voor de regio. Het gaat om innovatieve ideeën van ondernemers, bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties. LEADER is niet alleen een pot met geld, maar staat voor een specifieke aanpak van plattelandsontwikkeling.

Om het ook voor Westfriesland mogelijk te maken om te profiteren van het LEADER-subsidieprogramma wordt eerst een meerjarig plan (Lokale Ontwikkelingsstrategie - LOS) van, door en voor alle inwoners, ondernemers en organisaties opgesteld. In dit plan worden de onderwerpen als leefbaarheid, werkgelegenheid, klimaat, bodem, water en lucht beschreven waarvoor later in het jaar de subsidie wordt opengesteld.

Startbijeenkomst

Inwoners, ondernemers en organisaties worden van harte uitgenodigd voor de startbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst volgt informatie over hoe LEADER er in de komende periode voor de regio Westfriesland er uitziet. Ook is er volop gelegenheid om mee te praten en ideeën te delen ten behoeve van het platteland in Westfriesland. Deze bijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 februari (inloop 18.45 uur; start 19.00 uur) bij Leven van de Wind, Oosterterpweg 12 in Wieringerwerf. Iedereen die interesse heeft kan deelnemen. Dat kan vanuit een organisatie, school, bedrijf, dorpskern, vrijwilligers- of bewonersgroep zijn. Aanmelden is verplicht en kan via de website van LEADER (leaderkvnh.nl/agenda).

Eerdere LEADER-resultaten

Buurregio De Kop van Noord- Holland is al ruim twintig jaar als LEADER-gebied actief. In de afgelopen periode is er vanuit LEADER ondersteuning gegeven aan zo’n dertig projecten, die mooie resultaten voor de Kopregio opleverden. De regio Westfriesland leert van de ervaringen van De Kop en mogelijk profiteren de regio’s op onderdelen van synergievoordelen door samen op te trekken. Om die redenen wordt deze eerste informatiebijeenkomst gezamenlijk georganiseerd.

Meer informatie

Meer informatie over het lopende Leader programma van De Kop van Nood-Holland is te vinden via leaderkvnh.nl. Voor vragen over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met p.taams@hoorn.nl